pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me

Zeeschildpadden Costa Rica

Zeeschildpadden in Costa Rica

De aanblik van reuzen schildpadden in Costa Rica die langzaam het strand op komen schuiven, een nest maken en hun eieren deponeren behoort tot de meest spectaculaire en ontroerende natuurverschijnselen. Het geeft het gevoel even terug te zijn in de prehistorie, want tot zo ver terug gaat de geschiedenis van deze dieren. Vijf verschillende soorten schildpadden komen in Costa Rica aan land om te nestelen. Bij drie (de Lederschildpad, Warane en Groene zeeschildpad) is er goede kans om ze daadwerkelijk te zien. Schildpadden zijn bedreigd in hun voortbestaan vanwege de jacht (schildpaddenvlees wordt gegeten), het opgraven van hun eieren (worden ook gegeten) en vervuiling. De beschermingspogingen van de laatste decennia in Costa Rica lijken te helpen om met name de populatie van de groene zeeschildpad in stand te houden.

Kenmerken: De grootste schildpad in Costa Rica is de Lederschildpad (max. 170 cm, 450 kg) en de kleinste is de Warane (60 cm, 50 kg). Schildpadden leggen eieren op hetzelfde strand als waar ze ooit geboren zijn. Per keer worden gemiddeld 80 -150 eieren gelegd. Afhankelijk van de temperatuur van het strand worden er meer mannetjes (hoge temperatuur) of vrouwtjes geboren (lagere temperatuur). Na ongeveer twee maanden komen de kleine schildpadjes uit hun ei en beginnen hun gevaarlijke tocht naar zee. Naar schatting overleeft 1% van de pasgeborenen hun eerste maand.

Zeeschildpadden in Costa Rica
Waar en wanneer heb je de meeste kans de reuzeschildpadden te zien:

Het strand waar de meeste van de zeldzame Lederschildpad nestelen is Playa Grande vlakbij het plaatsje Tamarindo in de provincie Guanacaste. Hier nestelt zij met name tussen November en Januari. Minder vaak wordt zij gezien in Tortuguero en in Gandoca tegen de grens met Panama aan.

Verreweg de belangrijkste nestelplaats van de Groene zeeschildpad is Tortuguero. In het seizoen dat loopt tussen juli en december komen duizenden schildpadden hun eieren leggen. Er worden in het nestelseizoen tours georganiseerd vanuit het dorpje Tortuguero. Absoluut een goede mogelijkheid om ze te zien.

De Warane is de meest voorkomende zeeschildpad en komt massaal op de zelfde tijd aan land om te nestelen. Het fenomeen heet arribada (ofwel landing) en vindt plaats op twee stranden in de provincie Guanacaste: Playa Nancite en Playa Ostional. Bij de grootste arribadas kunnen meer dan 100.000 schildpadden tegelijkertijd aan land komen. Ze vinden plaats ongeveer 1 keer per maand gedurende 3-5 dagen. Men vermoedt dat de maanstand een rol speelt bij de aanvang van een arribada. Als je in de buurt van bent (bijvoorbeeld in Samara of in Nosara) vraag na wanneer er een arribada verwacht wordt. Het is een onvergetelijke gebeurtenis!

Costa Rica Compleet Rondreis