Loading

Praktische Tanzania reisinformatie

Beste reistijd

Tanzania is het hele jaar door prima te bezoeken. Het land is groot en er zijn veel verschillende klimaat gebieden. U kunt ons laten weten wanneer u op reis wilt gaan en wij adviseren u graag over de beste reisindeling. Er zijn 2 regenseizoenen, de eerste geeft meestal veel regen april tot juni en de tweede met pittige buien van november tot eind december. Tussen de beide regenseizoenen is het droog en kan de temperatuur oplopen tot 30 graden.

Reisdocumenten

Een geldig paspoort is benodigd dat bij uitreisdatum nog minimaal zes maanden geldig is. Een visum is verplicht en kost € 50,- of US$ 50,- per persoon. Het visum kan worden verkregen bij het Tanzaniaanse consulaat in Den Haag, persoonlijk of schriftelijk. ambassade in uw land of bij aankomst op een van de internationale luchthavens van Tanzania (niet van toepassing voor alle nationaliteiten).

Elektriciteit

De accommodaties in Tanzania hebben een netspanning van 220-240 volt. De netspanning kan sterk wisselen, dus wees voorzichtig met gevoelige apparatuur. Daarnaast heeft u een driepotige stekker nodig. Wanneer u deze nog niet heeft kunt u het beste een wereldstekker aanschaffen. Deze kunt u wereldwijd gebruiken.

Tijdverschil

In de zomermaanden is er 1 uur tijdsverschil met Tanzania. In de winter is het 2 uur later dan in België en Nederland.

Tanzania - Zanzibar.jpgTanzania - perfect ontbijt.jpg

Kleding

Tijdens de safari is het gebruikelijk om informele vrijetijdskleding te dragen, waarbij katoen een fijne stof is. Overdag is een korte broek prettig en met zonsondergang is een lange broek aan te bevelen in verband met muggen. Een trui of jasje kan erg handig zijn voor de vroege ochtenden en de koelere avonden. Daarnaast zijn gemakkelijk zittende schoenen aan te bevelen. Veel accommodaties beschikken over een zwembad; vergeet daarom uw zwemkleding niet. De zon kan hier zeer krachtig zijn en het is verstandig een hoed of pet mee te nemen, evenals een zonnecrème met hoge beschermingsfactor en een zonnebril.

Vaccinaties/gezondheid

De volgende inentingen worden geadviseerd: DTP (Difterie, Tetanus en Polio), Gele Koorts, Hepatitus A en Buik Tyfus.
Tevens wordt ook steeds vaker geadviseerd om voorzorgsmaatregelen tegen Hepatitis B te nemen. Het merendeel van Tanzania wordt gezien als malaria gebied en u kunt diverse soorten antimalariamiddelen kiezen ter voorkoming. Wij adviseren u een goede anti-muggen stift, spray of lotion mee te nemen met een hoog DEET percentage.

Gele koorts inenting verplicht? steeds meer landen willen graag zien dat u ingeënt bent tegen Gele koorts. De regels veranderen heel snel en daarom raden wij onze klanten aan altijd een bewijs stempel bij zich te dragen dat de vaccinatie gegeven is. 

Munteenheid

De munteenheid in Tanzania is de Tanzaniaanse Shilling.

Fooien

Het is in Tanzania zeer gebruikelijk om iemand te belonen met een goede tip, maar natuurlijk alleen als de persoon dit volgens u ook verdiend heeft. De salarissen liggen in Tanzania relatief erg laag en wat voor u misschien een kleine fooi is kan een groot bedrag voor de ontvangende persoon zijn. Voor iemand die bijvoorbeeld uw koffer naar uw kamer brengt is een beloning van tussen de KSH 50 en 100 zeer gewaardeerd. In een restaurant is het achterlaten van een tip van rond de 10% van het totale bedrag gebruikelijk. Wanneer u in een accommodatie verblijft waar alles inclusief is dan kunt u vaak gebruikmaken van de tipbox. Ook hier geldt weer dat een tip als beloning moet worden gezien en dat u zelf het bedrag bepaalt, maar een richtlijn is ongeveer tussen de USD 5 en 10 per persoon per dag. Eventueel kunt u een bepaald persoon nog iets extra’s toestoppen bij een uitmuntende prestatie. Voor de gids die u begeleid tijdens de safari is een richtlijn voor een goede fooi rond de USD 10 per persoon per dag, maar een mooi boek of een nieuw paar schoenen is zeker net zo welkom.

Nuttige adressen

Het adres van de Tanzaniaanse ambassade
Nederland
Alexanderveld 87, 2585 DB DEN HAAG
Telefoon: +31(0) 70 215450

België
Avenue Franklin Roosevelt 72, 1050 Brussels – Belgium
Telefoon: (+32)-(0)264 06500