Loading

Praktische Panama reisinformatie

Beste Reistijd

Panama is het gehele jaar prima te bezoeken, de beste reistijd voor Panama is afhankelijk van uw wensen en voorkeuren. Het hoogseizoen in Panama loopt van december t/m april, dat is ook de droge tijd. In de droge tijd kunt u vaak de hele dag op zon rekenen. Het regenseizoen duurt van mei t/m november, in deze regentijd valt de regen vaak aan het einde van de dag en is het overdag droog. In de regentijd is de natuur vaak op zijn mooist. De rivieren zijn voller, wat gunstig is voor raften of kajakken. Op de eilanden in de Caribische Zee (Bocas del Toro en San Blas) is het in de regentijd juist droger dan in de rest van Panama. In de regentijd kunt u vooral in de hooglanden de uitstapjes het beste plannen in de morgen en de vroege middag. Februari t/m mei zijn de warmste maanden met een gemiddelde maximumtemperatuur van rond de 32 graden Celsius. De meeste regen valt in september en oktober. In Panama komen geen orkanen voor. Ook zware overstromingen of aardbevingen zijn in Panama een grote uitzondering. Het lage risico van natuurrampen was een van de redenen om het kanaal in Panama te realiseren en niet op andere mogelijke plekken in Midden-Amerika.

Reisdocumenten

Voor Panama is geen visum nodig, uw paspoort dient na terugkomst nog een half jaar geldig te zijn.

Panama - luxury hotels.jpgPanama - dierenleven.jpg

Tijdsverschil

In onze winter bedraagt het verschil 6 uur, in de zomertijd is het 7 uur verschil met Nederland. Ook handig om te weten is dat het in Costa Rica een uur vroeger is dan in Panama.

Kleding

Wij raden u aan om katoenen of linnen kleding te dagen, kleding die lekker zit. Daarnaast is het goed om uw te beschermen tegen de zon en insecten. Neemt u ook wat warme kleding mee, aangezien het in het binnenland in de avond behoorlijk kan afkoelen (en in hotels en restaurants wil de airco nogal eens opgeschroefd worden!). Zorg voor stevige wandelschoenen en in het regenseizoen is een regenponcho geen overbodige luxe.

Vaccinaties/Gezondheid

Voor een bezoek aan Panama zijn momenteel geen verplichte vaccinaties van kracht. Vaccinaties tegen Hepatitis A en B en DTP, net zoals tegen Gele Koorts, worden sterk aanbevolen. In sommige gebieden zijn anti-malariamaatregelen nodig, maar het gebruik van muggen werende middelen met DEET is overal te adviseren. LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malariamaatregelen nodig zijn. Zo wordt er bijvoorbeeld voor Bocas del Toro, San Blas en Darien een malariaprofylaxe aangeraden. U moet zich persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor uw reis belangrijk zijn. De GGD heeft een speciale vaccinatie informatielijn onder nummer 0900-2025505 (niet gratis). Natuurlijk kunt u ook naar één van de GGD locaties, in dat geval raden wij u aan om een uitdraai van uw reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven.

Gele koorts inenting verplicht? steeds meer landen willen graag zien dat u ingeënt bent tegen Gele koorts. De regels veranderen heel snel en daarom raden wij onze klanten aan altijd een bewijs stempel bij zich te dragen dat de vaccinatie gegeven is. 

Elektriciteit

In Panama is het voltage 110 en in de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen zonder grote problemen opladen, maar daar is wel een zgn. “wereldstekker” voor nodig met twee platte polen, zoals ook in de Verenigde Staten wordt gebruikt. Op veel scheerapparaten en haardrogers zit een schakelaar waarmee u het voltage kunt omzetten van 220 naar 110 volt. Als die niet op uw apparatuur zit heeft u een adapter nodig. Zowel de wereldstekker als de schakelaar zijn te verkrijgen bij de ANWB winkel, verschillende elektrawinkels en op Schiphol.

Munteenheid

U betaalt in Panama met zowel USD als de Panamese Balboa (welke exact dezelfde waarde heeft als de USD). Papiergeld is altijd USD, kleingeld kunnen zowel USD als Balboa muten zijn. In de grotere plaatsen en op de luchthaven kunt u dollars pinnen, ook op Bocas del Toro zijn twee pinautomaten. Naar San Blas moet u contanten meenemen, maar bij de lodges kunt u vaak met creditcard betalen. Bij de betere restaurants en vrijwel alle hotels kunt u met creditcard betalen. Voor contant geld is het dus aan te raden om USD mee te nemen, Euro’s zijn moeilijk om te wisselen en daar waar het al mogelijk is wordt met een ongunstige koers gerekend.

Fooien

In restaurants wordt over het algemeen een fooi van 15% van de rekening gegeven.

Nuttige adressen

Ambassade van Panama in Nederland
Groothandelsgebouw ingang C7 en Weena 723
3013 AM Rotterdam
Tel: 010-4138512
Fax: 010-4048243

Ambassade van Panama in België
Avenue Louise 390
B-1050 Brussel
Tel: 0032 2 649 07 29

Nederlands Consulaat in Panama
Condominio Tower Plaza 1 er Piso
Calles 50 y Beatriz m. Cabal
Apartado 815, Panama 9a.
Tel. 00-507-2647257
Fax 00-507-2647257

Interessante links

Reisgids Panama: meer over Panama