Loading

Praktische Nicaragua reisinformatie

Paspoort en Reisdocumenten

Een geldig paspoort dat na vertrek 6 maanden geldig is, is vereist. Mensen met een Nederlands paspoort hebben voor Nicaragua geen visum nodig. Een toeristenkaart wordt bij aankomst verstrekt voor ongeveer USD 5. Deze is 90 dagen geldig.Als u via de Verenigde Staten vliegt dient u uiterlijk 72 uur voor vertrek een "reisautorisatie" aan te vragen. Meer informatie hierover vindt u op de website van de ESTA. Denk erom dat ook kinderen een eigen paspoort moeten hebben.

Beste reistijd

Nicaragua kent een tropisch klimaat en heeft twee seizoenen. Dat betekent dat het in Nicaragua het hele jaar door warm is, maar ook dat er behoorlijk wat regen kan vallen. Deze regen valt voornamelijk in het regenseizoen (de invierno, winter) dat loopt van mei tot oktober en er valt dan rond de 700 mm neerslag. Deze neerslag bestaat uit korte, hevige, tropische regenbuien die soms hele straten blank zet. Het droge seizoen (verano, zomer) loopt van november tot april. In deze periode valt amper regen en het kan dan verstikkend warm worden. Aan de Caribische kust (oostkust) is het door de tropische regenwouden constant vochtig. Het kan daar zelfs flink regenen tijdens het droge seizoen. Dit in tegenstelling tot de Pacifische kust (westkust) dat een duidelijke scheiding tussen het droge en het natte seizoen kent. De beste tijd om Nicaragua aan te doen is in december of januari, omdat het dan een stuk koeler is. Met uitzondering van medio april-mei, als het land echt heel droog en stoffig is, is er niet echt een slechte tijd om Nicaragua te bezoeken.

Bevolking Nicaragua

Gezondheid

Reizigers die in Nicaragua aankomen dienen aan te tonen dat zij gevaccineerd zijn tegen gele koorts, als zij de afgelopen 6 maanden een land hebben bezocht dat als risicogebied is aangemerkt. (World Health Organization heeft hiervoor een lijst met landen opgesteld, het betreft voornamelijk landen in Afrika en Latijns-Amerika). In Nicaragua zijn verder geen inentingen verplicht, maar vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en hepatitis A worden aanbevolen. Voor de meest recente informatie verwijzen wij u naar de GGD en/of huisarts.
Gele koorts inenting verplicht? steeds meer landen willen graag zien dat u ingeënt bent tegen Gele koorts. De regels veranderen heel snel en daarom raden wij onze klanten aan altijd een bewijs stempel bij zich te dragen dat de vaccinatie gegeven is. 

Taal 

De officiële taal van Nicaragua is het Spaans. Zo’n 96 procent van de bevolking heeft Spaans als moedertaal, 3 procent spreekt een inheemse taal (Miskito, Mayangna en Rama) en 1 procent spreekt Criollo of Garífuna. Als gevolg van de Britse invloed wordt aan de Caribische kust en op de Corn Islands ook Engels gesproken. Nicaraguanen slikken veel woorden en letters in (vooral de s) vergeleken met het Castillano-Spaans en spreken snel. Individueel op stap gaan zonder Spaans te spreken is een handicap, maar niet onoverkomelijk. Nica’s zijn opvallend graag bereid je te helpen. Een boekje met de meest voorkomende Spaanse zinnen doet wonderen.

Bevolking Nicaragua

Nicaragua heeft een oppervlakte van ruim 122.000 km² (3 maal Nederland en 4 maal België) en is het grootste land van Midden-Amerika. Het land telt ruim 5 miljoen inwoners waarvan het merendeel in en rond Managua woont. Naar schatting een miljoen mensen heeft zijn toevlucht gezocht in Costa Rica, de Verenigde Staten of zelfs Europa. Er wordt gezegd dat de geldterugzendingen van deze migranten de grootste bron van inkomsten zijn voor Nicaragua. In 1996 was Nicaragua de sterkst groeiende economie van Midden-Amerika, met een netto economische groei van 5,5 procent. De Orkaan Mitch maakte in 1998 een abrupt einde aan de voortgang die in de jaren daarvoor was geboek. Het verwoestte niet alleen de hele infrastructuur maar ook de hoop die mensen hadden opgebouwd. De laatste jaren wordt Nicaragua regelmatig geteisterd door natuurrampen zoals droogte of overmatige regenval. Dat alles heeft grote invloed op de economie van het land. Er bestaan grote inkomensverschillen en stabiliteit is ver te zoeken waardoor de economie en daarmee de bevolking zeer kwetsbaar is voor veranderingen. Echter, de overheidsinvesteringen in sectoren als onderwijs en gezondheidszorg stijgen gestaag en het lijkt langzaam maar zeker weer beter te gaan met Nicaragua. De economie wordt bijna geheel gedragen door de export van landbouwproducten. Daarbij gaat het vooral om koffie, fruit en suikerrietproducten en vlees. Ook tabak, meloenen en uien worden tegenwoordig geëxporteerd.Van de bevolking is 77 procent mestiezen, 10 procent blank en 9 procent is zwart (negros). De indianen zoals de Miskito’s, de Sumu’s en Rama’s wonen aan de oostkust.

Dagelijkse cultuur Nicaragua

In Nicaragua geven zowel mannen als vrouwen elkaar bij de eerste kennismaking alleen een hand. Als u wordt voorgesteld dan geven vrouwen elkaar één zoen (links) en mannen drukken vriendelijk elkaars hand. Als u iemand aanspreekt, ook in situaties in een winkel of bus, begin dan uw gesprek met een groet. Een eenvoudig buenos días of buenas tardes, vergezeld van een glimlach, doen wonderen. Uw begroeting wordt beantwoord met een gelijke begroeting van de tegenpartij. Daarna begint het eigenlijke gesprek pas.Nicaragua staat bekend om zijn gastvrije en spraakzame inwoners. Ondanks de ellende die ze soms meemaken of de benarde situatie waarin ze verkeren, blijven ze goedlachs en vriendelijk. De mensen zijn open en nieuwsgierig en zullen dat niet onder stoelen of banken steken. Verwacht directe vragen over uw leeftijd, burgerlijke staat, gewicht, salaris of mening over Nicaragua. Ondanks hun directheid op dit vlak, neigen Nicaraguanen naar omslachtig en indirect gedrag dat geassocieerd wordt met het culturele idee van ‘iemands gezicht sparen’. Als je iets vraagt wat ze niet weten, zullen ze een antwoord creëren of om de vraag heen draaien zodat geen van beiden zich hoeft te schamen (tener pena).Nicaraguanen hechten verder veel waarde aan verzorgde kleding en uiterlijk. Er wordt vaak hard gelachen om ongeschoren toeristen in afritsbroeken of mannen met korte broeken en grote wandelschoenen. Op het strand in niet-toeristische plaatsen zult u nauwelijks Nicaraguaanse vrouwen met een bikini zien.

Electriciteit

De netspanning is 110 Volt. De stopcontacten zijn Amerikaans, u heeft dus een adapter/verloopstekker nodig voor uw elektrische apparatuur.

Tijdsverschil

Tijdens onze zomertijd is het in vergelijking met Nederland in Nicaragua 8 uur vroeger, in onze wintertijd is het tijdsverschil 7 uur.

Geld

De munteenheid in Nicaragua is de córdoba (C$), onderverdeeld in 100 centavos. In het dagelijkse leven wordt de córdoba ook wel peso genoemd. Voor één euro ontvangt u ongeveer 33 córdoba. Het is aan te raden om voldoende Amerikaanse dollars in cash mee te nemen omdat u daar overal mee kunt betalen en deze eenvoudig om te wisselen zijn. Ook pinnen is steeds meer mogelijk, zoals bij aankomst op het vliegveld en in de grote steden (o.a. bij de BAC credomatics). Deze automaten zijn ook te vinden bij tankstations van bijvoorbeeld Shell. Het is verder absoluut aan te raden om een creditcard mee te nemen (zelfs verplicht bij autohuur). In grotere hotels en restaurants kunt u met een credit card betalen. Vraagt u in verband met de huidige veiligheidsmaatregelen van banken even goed na dat u in Nicaragua kunt pinnen met uw pas.

Eten en drinken

In Nicaragua wordt bijna elk gerecht geserveerd met rijst, bonen en mais. Het meest voorkomende gerecht ‘Gallo Pinto’ staat dan ook voor rijst met bonen en vaak met een gebakken ei en banaan, het wordt zowel als ontbijt, middag- en avondmaal gegeten. Fruit is er in overvloed, zoals bijvoorbeeld papaya, watermeloen, ananas, mango en banaan. Er zijn natuurlijk ook lokale specialiteiten, zo zult u aan de kust veel visgerechten en zeevruchten op het menu vinden. Het drinken van kraanwater wordt afgeraden. U kunt beter flessen mineraalwater kopen, gebruik deze dan ook. Wees ook voorzichtig met rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel of groenten (salades) en ongeschild fruit. Informeer ook even of de ijsklontjes van mineraalwater zijn.

Nuttige informatie huurauto

Nicaragua per huurauto verkennen biedt u de kans om niet alleen uw eigen tempo te bepalen, maar ook de meest bijzondere landschappen te bezichtigen. U dient voldoende tijd in te plannen aangezien de wegen niet altijd even goed van kwaliteit zijn. Zo kunnen er met regelmaat gaten in het wegdek voorkomen, die na een fikse regenbui verraderlijk kunnen zijn. Neemt u daarom de tijd en overhaast u niet. Het is belangrijk dat u de afstanden in tijd, in plaats van in kilometers, inschat. De gemiddelde snelheid ligt tussen de 60 km/uur tot soms 15 km/uur op de ongeasfalteerde wegen. Er zijn geen snelwegen maar tweebaanswegen waardoor u ook rekening dient te houden met vracht- en busverkeer die voor oponthoud kunnen zorgen. Parkeert u indien mogelijk de huurauto op een bewaakte parkeerplaats. Is dat bij uw hotel dan is er een nachtwaker aanwezig en is het gebruikelijk per nacht circa 20 Cordoba te betalen  (circa EUR 0,70). Indien u niet bewaakt kunt parkeren neemt u dan alle mogelijke voorzorgsmaatregelen, zoals het niet zichtbaar achterlaten van uw bezittingen. In de meeste gevallen is er altijd wel iemand die op uw auto wil passen, dit kan een officiële parkeerwachter zijn, maar ook een Nicaraguaan die wat inkomsten bij elkaar probeert te sprokkelen. Het is gebruikelijk om bij terugkomst bij de auto deze persoon enkele cordobas te betalen voor zijn diensten. De benzine in Nicaragua kost circa USD 0,90 per liter. Benzinestations zijn rondom de steden gemakkelijk te vinden, echter daarbuiten veel schaarser, zorgt u daarom tijdig voor een volle tank. De plaatselijke bevolking is zeer vriendelijk echter spreken zij nauwelijks of geen Engels, enige kennis van het Spaans is in uw voordeel. Verder voldoet een geldig rijbewijs, maar een internationaal rijbewijs wordt aanbevolen (verkrijgbaar bij de ANWB). De minimale leeftijd van de bestuurder is 21 jaar. U dient in het bezit te zijn van een creditcard waarmee uw borgsom ter plaatse dient te worden betaald.