pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me

Natuur van Panama

Natuur in Panama

Blog van Cindy reizend door Panama op zoek naar de mooiste natuur in Panama.

Vaak krijgen we de vraag wat is het verschil tussen natuur in Costa Rica en Panama. Nou om heel eerlijk te zeggen: in Costa Rica is het druk met toeristen en in Panama niet. Panama heeft ook alle soorten natuurgebieden waar Costa Rica ook om bekend staat.

In september 2018 ben ik opzoek gegaan naar juist die bijzondere natuurlocaties in Panama waar Costa Rica om bekend is geworden, en ik was verbaasd want echt alles is er, maar zonder hordes mensen.

San Blas eilanden Panama
San Blas eilanden in Panama, prachtige combi natuur en cultuur

Mijn reis begint op de San Blas eilanden (Kuna Yala eilanden). Ik kom vroeg in de ochtend aan, het regent en er is onweer op de achtergrond te horen, dat voorspelt weinig goeds. Met een bootje worden we naar een klein eilandje gebracht, terwijl de lucht helder verlicht wordt door de bliksem. Uhhh ik dacht altijd dat bij onweer je van het water af moest, maar de Kuna weten vast wat ze doen. Veilig en wel komen we aan, en ik ren naar mijn rustieke bungalow want ondertussen zijn de hemelsluizen pas echt opengegaan. Gelukkig klaart het na een uurtje op en komt een waterig zonnetje tevoorschijn. Met het bootje varen in een half uurtje naar een paradijsje, verlaten eilandje met palmbomen, witte stranden en een azuurblauwe zee. Dit zie ik wel zitten beetje snorkelen en zonnebaden, dat maakt mijn dag helemaal goed. Het valt op dat de gids wel heel snel in het water ligt met zijn snorkelspullen. Wij staan nog een beetje na te genieten van het idyllische plekje, die plots ruw verstoort wordt door springende/dansende mensen (nou je we zijn met z’n 3-en), die gids lacht en wij rennen gauw het water in. Zandvlooien/chitras/sandflies die hebben hier een heerlijk thuis en wij komen een snackje brengen, namelijk onze benen. Voor een mooie reis inclusief San Blas zie bijvoorbeeld Panama met San Blas.

Eenmaal in het water is het weer genieten, prachtig om te snorkelen, helder warm water. We zien gekleurde vissen, krabben, eagle ray en veel meer. Na een uurtje is het tijd voor een pauze. We krijgen een drankje in ons hand en dobberen rustig in het water, terwijl er gewoon vlakbij een dolfijn langs komt zwemmen. Is dat niet geweldig, heerlijk. Op tijd voor de lunch zijn we weer in onze lodge. Dit is nog eens kennismaken met de Cariben en natuurlijk ook met een bijzondere cultuur.

Floating Lodge bij Panama kanaal, de ultieme jungle experience

Na de eilandje van Yandup Island Lodge vlieg ik terug naar Panama City en staat mijn chauffeur al klaar om me direct naar een volgend uniek natuur plekje in Panama te brengen. Het is een uurtje rijden naar het dock, hier stap ik, want ik ben alleen, aan boord van de snelle boot. Deze vaart met een behoorlijke vaart over het wereldberoemde Panama-kanaal, tussen de gigantische container schepen door, ik denk wat is dit bijzonder. Ineens mindert hij vaart wijst mij snel nog een paar toekans aan en dan varen we in een doodlopend kanaal, tot dat deze zich ineens opent en we door een nauw straatje in het echte regenwoud belanden. Ik denk nog, nee echt heb ik in Panama gewoond zonder dit ooit ontdekt te hebben, blij dat ik er nu ben. We varen nog een kwartiertje door de nauwe kanalen en komen dan aan bij het drijvend hotel, de floating lodge. Iedereen kent Tortuguero in Costa Rica, maar dit is nog beter. Geen zeeschildpadden en nauwelijks andere reizigers maar wel met een zelfde soort natuur en dierenleven. Tijdens de nachtelijke boottocht komen alligators, spinnen (tarantula’s), kaaimannen, vleermuizen en andere nachtbrakers voorbij. Slapen is heerlijk, deuren open en de “herrie” van de jungle naar binnen.

De ochtend start natuurlijk met een lange hiking dwars door het regenwoud. We horen ze al snel en even later laten ze zich ook zien, brulapen en zelfs spidermonkeys, wauw. Onderweg wordt er veel vertelt over de planten en dieren in dit gebied, toekans zijn natuurlijk heel gewoon, papegaaien ach daar kijk je niet meer van op. Het blijft regenwoud dus het is zweten en klauteren, geweldig. Een andere uitstekende manier om het gebied te verkennen is met een kajak of een bootje, helaas zit mijn tijd er alweer op, maar ik kom zeker terug.

Iedereen praat er altijd over als een must see locatie in Costa Rica, Monteverde Cloud Forest, en dat is zeker waar. In Panama is er Mount Totumas, gelegen op 1900 meter in de bergen van La Amistad National Park. Wat is hier niet, hordes toeristen en hoge parkentreegelden. Wat is wel, bijzonder mooie nevelwouden, schitterende hikingtrails die je met over zonder gids kan doen.

Mount Totumas Panama
Mount Totumas, prachtige natuur in Panama nabij Volcan en Boquete. Ongekende hoeveelheden vogels.

Na een lange dag van reizen kom ik eerst door het plaatsje Volcan, hier haal ik nog snel even wat boodschappen en dan rijden we verder. We verlaten de comfortabele asfaltweg en rijden de dirt road op, hier heb je wel een 4WD voor nodig. Al hobbelend klimt de auto naar boven en af en toe wadend door kleine stroomversnellingen. Het wordt al snel frisser, aan de kust was het nog 30 graden, nu is het al 23 graden. We blijven maar stijgen, ik denk nog er komt geen einde aan, en dan na 45 minuten klimmen rijden we door een prachtige tuin naar een sfeervol gebouw. Hè hè we zijn er, ik word hartelijk welkom geheten in de gezellig woonkamer, tijd voor een biertje. Na het eten gaan we er met de gids op uit, in het donker door het nevelwoud, best een beetje spannend. Foto’s maken is dan lastig dus de camera laat ik achter. Zonder de gids zou ik echt geen dier gezien hebben, nu zien we kikkers in diverse kleuren, nachtvogels en allerlei andere creepy crawlers.

Het is heerlijk slapen in de frisse berglucht en vroeg in de ochtend sta ik al klaar voor de volgende hiking. Ik ga er alleen op uit, nog even een ontbijtje, en lopen maar. Ik daal een smal pad af, ondertussen maken de brulapen een enorme herrie, ze zitten echt vlak boven mij in de bomen, indrukwekkend. Na een tijdje kom ik bij een kleine waterval, wat is het hier mooi. Ik wandel verder over de goed onderhouden paden, die goed te vinden zijn, maar wel heel natuurlijk. Ik glij zoals gewoonlijk een keertje flink uit en ik heb een mooie groenbruine streep op mijn broek, alles voor de ervaring. De middag besteed ik aan het kijken naar de weersverandering, prachtige wolkenluchten en naar de ruzies van de hummingbirds, ze vliegen je letterlijk om de oren. Ik zucht en denk wat ben ik een geluksvogel. Nu tijd om mijn blog te schrijven.

Kortom ik zeg pak je spullen, boek een reis bij Selva Travel en vertrek naar Panama voor de natuur!!!