Loading

Hoogtepunten van Yucatán

Playa del Carmen

Vroeger, nog geen 10 jaar gelden, een slaperig dorpje met ongeplaveide straten geleden, nu is Playa del Carmen echt ontdekt door reizigers van over de hele wereld, en groeit elke dag. Gecentreerd rond een heerlijke winkelstraat biedt Playa del Carmen de bezoeker prachtige stranden en schitterende Caribische wateren zonder de kosten of de drukte van Cancún. Ten zuiden van het stadje ligt een 18 holesgolfbaan Playacar en de grote vakantie complex met vele alle inclusieve resorts, luxe villa’s en familie huizen om te huren of kopen. Hier kunt u ook de veerboot naar Cozumel nemen en komen de cruiseschepen aan.
Playa del Carmen heeft een goed nachtleven, gezellige restaurants en terrasjes en bijna alle hotels liggen vlakbij het strand. Playa del Carmen is een heel fijne plek om een strandvakantie te vieren.

Cancún

Bekend als een van de meest populaire toeristische resorts in de wereld, Cancún. Tot 1974 niets dan een slaperig vissersdorpje en toen begon de Mexicaanse regering haar ontwikkeling. Cancún is omgevormd tot een 23 km. lange strip van hotels, witte zandstranden, restaurants, winkels en nachtleven. Als u veel actie wilt, is Cancún de plek om naar toe te gaan. Wanneer u naar Yucatán op vakantie gaat dan landt u bijna altijd op de luchthaven van Cancún en dit is dan ook een uitstekende locatie om uw reis door Yucatán te beginnen.

Isla Holbox

Holbox is een eiland gelegen in de buurt van het noordoostelijke puntje van het schiereiland Yucatán in de staat Quintana Roo. Het is onderdeel van het Yum Balam ecologische reservaat, gescheiden van land door de Yalahua-lagune. Als u langs het fijn witte strand loopt dan kunt u prachtige schelpen vinden. Het blauwgroene water van de Golf van Mexico nodigen u uit voor een heerlijke duik. Het water is meestal rustige en ondiepe, waardoor het een geweldige plek is om te zwemmen met kinderen. Op dit eiland is er slechts één klein dorp, Holbox, waar minder dan 1.500 mensen wonen. De straten zijn onverhard en de houten huizen zijn in fele kleuren geschilderd. De meeste inwoners leven van de visserij. Al diverse jaren komen in de maanden juni t/m september walvishaaien naar de nabij geleden baaien. Er bestaat de mogelijkheid om met deze dieren te zwemmen. Verder is Holbox een goede plek om te gaan duiken.

Mexico - Strand - TM2.jpgMexico - Chichen Itza - TM2.jpg

Chichén Itza

Chichén Itza, betekenis "aan de monding van de Itza put", is een Maya stad op het schiereiland Yucatán, tussen Valladolid en Merida. Het is gebouwd ruim voordat Christopher Colombus hier landde en waarschijnlijk diende als het religieuze centrum van Yucatán. De grote bekende piramide Kukulkan is onderdeel van de nieuwe 7 wereldwonderen. Chichén Itza van wat een van de grootste Maya centra. Gedurende ruim 1.000 jaar hebben verschillende volkeren hun stempel gedrukt op deze stad. De visies van de Maya en Tolteken over hoe de wereld volgens hen in elkaar zat is te zien in hun artistieke werken en stenen monumenten. Veel gebouwen hebben de tand destijds overleefd. U kunt Chichén Itza bezoeken door mee te gaan met één van de vele excursies. U krijgt dan veel informatie van de gidsen, maar u belandt wel in de drukte met vele andere bezoekers. Misschien leuker is om zelf met een huurauto op pad te gaan en Chichén Itza in de vroege ochtend (u kunt vanaf 9 uur naar binnen) te bezoeken, net even voordat de bussen aankomen. Elke avond is er een lichtshow die zeker ook de moeite van het zien waard is. Entree voor Chichén Itza (inclusief de lichtshow) is 111 pesos en 10 pesos voor het parkeren van de auto. Meer over Chichén Itza vindt u hier.

Cenotes

De kalksteenbodem van Yucatán herbergt een groot ondergronds rivierenstelsel, waarbij regenwater via de poreuze bodem naar beneden stroomt en sijpelt. Het ondergrondse waternetwerk bestaat dan ook uit kraakhelder zoet water dat in het Maya-tijdperk onder andere diende als drinkwater. Op sommige plekken is er door instorting een poel ontstaan waarbij dit waternetwerk letterlijk bloot komt te liggen. Deze plekken worden cenotes genoemd. In totaal telt het noordelijke deel van het schiereiland Yucatán ongeveer drieduizend van deze cenotes, die er in allerlei vormen en afmetingen te vinden zijn. Ongeveer de helft van alles cenotes zijn geregistreerd. Omdat het een verschijnsel is die typisch voor dit deel van de wereld is, moet u een bezoek aan een cenote zeker inplannen. Er zijn redelijk wat cenotes die u kunt bezoeken en waar u in kunt gaan zwemmen. In het kraakheldere water leven allerlei vissoorten die uitstekend te zien zijn.

Isla Mujeres

Op ongeveer twintig minuten varen van Cancún ligt het eiland Isla Mujeres. Het eiland is ongeveer zeven kilometer lang en kent een gemiddelde breedte van 600 tot 700 meter. Het eiland is vernoemd naar de vele vrouwenbeelden die de Spanjaarden hier vroeger aantroffen. Isla Mujeres betekent letterlijk “Vrouweneiland”. Isla Mujeres is een populair uitstapje voor toeristen die in Cancún verblijven. Er zijn ook accommodaties op het eiland zelf, maar grootschalig toerisme zoals in Cancún en Playa del Carmen zult u hier niet aantreffen. De belangrijkste attracties op Isla Mujeres zijn de zee en de stranden. Het mooiste strand van Isla Mujeres is Playa del Norte. Hier vindt u naast een prachtig zandstrand vol palmen ook allerlei voorzieningen zoals ligbedden, parasols, bars en restaurants. Het water is hier over het algemeen heel erg rustig en de zee is adembenemend mooi. Vanaf diverse plekken op Isla Mujeres worden snorkeltochten, duiktochten en andere boottochten aangeboden. U kunt Isla Mujeres bereiken met de boot of het vliegtuig.

Onze tip: neem ook eens een kijkje op de website Reistips Mexico voor leuke reisverhalen en tips voor uw Mexico reis.

Mexico - Cenote Ik Kil - TM1.jpgMexico - Merida - TM2.jpg

Merida

De hoofdstad van het schiereiland Yucatán heet Merida met 750.000 inwoners. Het historisch verleden is grotendeels gebruikt voor de bouw van huizen gebouwen. Merida is een moderne en drukke stad. Overigens een prima stek om excursies te ondernemen naar Celestun en Izamal. Merida is gesticht in 1542 door El Mozo en staat op de plaats van de Maya-stad T'ho. Overblijfselen van deze historische stad zijn nog sporadisch zeer verdeeld over Merida terug te vinden. De kathedraal van Merida (San Ildefonso) is gebouwd tussen 1561 en 1598, en is daarmee de oudste van Latijns-Amerika. De kerk heeft een mooie gevel en binnen staat het Cristo de las Ampollas beeld. Bezienswaardigheden zijn het regeringspaleis met grote muurschilderingen, het paleis Casa de Montejo (16e eeuws) en Teatro Peon Contreras (20e eeuw) met mooie gevel en Italiaanse fresco's. Merida heeft ook diverse musea (o.a. Museo de Historia Naturel en Museo de la Cuidad) die een bezoekje waard zijn zoals Museo de Antropologia e Hisoria met een mooie collectie Maya-objecten en opgravingen uit Yucatan en het Museo Macay met objecten van kunstenaars uit Yucatan. Geniet van een romantische tocht met een rijtuig door de stad en breng de avond door op het Plaza Hidalgo met restaurantjes, muzikanten en straathandelaren.

San Cristóbal de las Casas

Het Mexicaanse San Cristóbal de las Casas wordt wel omschreven als een lieflijk dorpje op een hoogte van 2000m. De reden daarvan zijn de smalle straatjes, kleurrijke huisjes en gezellige pleintjes in de stad. Een groot deel van de bevolking bestaat uit Maya’s, maar ook de invloed van de Spanjaarden is aan de koloniale invloeden nog duidelijk merkbaar. De echt traditionele Maya-leefstijl vindt u vooral in de omliggende dorpen. San Cristóbal de las Casas is in 1528 door de Spanjaarden gesticht. In eerste instantie werd het plaatsje Ciudad Real genoemd, maar na de onafhankelijkheid van Mexico kreeg de stad haar huidige naam. De plaats is vernoemd naar Bartolomé de las Casas: een geestelijke die zich inzette voor de rechten van de indiaanse bevolking. San Cristóbal staat bekend om haar koloniale architectuur. U vindt er bijzondere kerken, zoals de felgekleurde kathedraal aan de Plaza 31 de Marzo, waar u zittend op een bankje een goed beeld krijgt van het leven in het stadje. Ook de zestiende-eeuwse kerk Santo Domingo is met haar indrukwekkende voorgevel een hoogtepunt, vooral in de avond, wanneer ze prachtig wordt verlicht. Het interieur is rijk versierd met gouden elementen. Elke dag komen Maya’s in klederdracht uit de verschillende, in de buurt gelegen, bergdorpjes naar San Cristóbal om daar op de markt hun handgemaakte spulletjes te verkopen. Het is een kleurrijk geheel: u kunt er terecht voor eigen geweven kleding in felle tinten, tafelkleden, sieraden en nog veel meer.

Mexico - San Cristobal - TM2.jpgMexico - Palenque - TM4.jpg

El Chiflón Watervallen

El Chiflón is een spectaculaire reeks watervallen en poelen gemaakt door de Río San Vicente. Een pad loopt langs de rivier en strekt zich uit tot de voet van de Velo de Novia waterval, het water valt hier 70 meter naar beneden en bereid u voor op een waterspray.

Lagunas de Montebello Nationaal Park

Het Lagunas de Montebello Nationaal Park is een schilderachtige regio met vele meertjes. Hier vindt u meer dan 50 kleine mineraal houdende meren omgeven door pijnbomen en eiken. De mineralen en de reflectie van de zon geven de meren hun opmerkelijke kleurenpatroon die variëren van turkoois tot emerald en van violet tot diepe groen blauw. Gelegen binnen de grenzen van het park, biedt het dorpje Tziscao eenvoudige verblijf mogelijkheden. In het Tziscao eco-toerisme center kunt u vlotten, kajaks en paddleboats huren, Hiervandaan is er een uitgebreid netwerk van wandelpaden en mooie paarden-trails.

Palenque

Een goed voorbeeld van een Maya religieuze plaats van de klassieke periode, Palenque die zijn hoogtepunt beleefde tussen 500 en 700. In deze periode had Palenque een grote invloed in het gebied rond de Río Usumacinta. De elegantie en het vakmanschap van de gebouwen, de mythologische thema’s welke op een unieke manier zijn gebeeldhouwd laat wederom de creatieve geest van de Maya beschaving zien. Palenque ligt in het hart van een tropische jungle, wat de site een extra dimensie geeft. De totale stad was vroeger rond de 8 km2, maar er is (nog) maar een klein deel blootgelegd. De lay-out van de site is ongelooflijk. De site is echt gebouwd rondom het landschap en de ligging.