Machu Picchu Peru

Machu Picchu Peru

Machu Picchu, de Inca-schuilplaats in de bergen, werd pas in 1911 ontdekt en is in alle opzichten adembenemend. Een bezoek aan de Machu Picchu zal vrijwel zeker één van de hoogtepunten in uw reis Peru zijn. Er zijn verschillende manieren om Machu Picchu te bezoeken, graag geven we hierover wat meer informatie.

Entree tickets voor Machu Picchu

Vanaf juli 2017 hebben de autoriteiten in Peru het bezoek aan Machu Picchu in 2 dagdelen verdeeld om bezoekers beter te verspreiden. Het is dus niet meer mogelijk om de hele dag te blijven, er moet gekozen worden tussen een ochtendbezoek (vanaf 06:00 tot 12:00 uur) ofwel een middagbezoek (vanaf 12:00 uur tot 17:30 uur). Verder zijn er 3 soorten tickets waaruit gekozen kan worden. Voor de Main Grounds worden maximaal 2.500 bezoekers per dag toegelaten, voor Montana en Huayna Picchu is dit slechts 400 bezoekers per dag. Tijdig boeken is dan ook raadzaam.

Machu Picchu (Main Grounds)
Dit ticket geeft toegang tot de grote ruïnes en terrassen en is het meest gebruikelijke ticket (ca. EUR 30 per persoon). Dit ticket geeft je geen toegang tot de top van de Huayna Picchu.

Machu Picchu en Montana (berg)
Dit ticket geeft naast de Main Grounds toegang tot de kleinere Machu Picchu bergtop (Montana Machu Picchu, 2.400 meter hoog). Deze top is minder druk dan de rest echter het is vooral voor het uitzicht, er zijn geen ruïnes. Het klimmen gebeurt op vaste tijden, vanaf 7-8 uur in de ochtend of 9-10 uur.

Machu Picchu, Huyana Picchu en de zonnetempel
Dit ticket naast de Main Grounds toegang tot de hoogste top, de Huyana Picchu (2.720 meter hoog). Vanaf deze top heb je prachtig uitzicht over de ruïnes. Dit is ook de plek waar de beroemde foto’s worden gemaakt met uitzicht over de Machu Picchu. Absoluut de moeite waard!

Machu Picchu Peru
Toegangsweg naar de Machu Picchu

Met de trein
Het is niet mogelijk om over een weg naar de Machu Picchu te rijden. De meest gebruikelijke methode (naast de Inca Trail als u actief bent) is met een trein van Peru Rail of Inca Rail naar Aguas Calientes. Dit kan vanuit Poroy (Cusco) of Ollantaytambo. De treinen dragen namen als Expedition, Vistadome en Hirma Bingham en variëren fors in prijs. De voordeligste tarieven starten zo rond de EUR 110 voor een retourticket. De trein brengt u naar Aguas Calientes ofwel Machu Picchu Pueblo. Vanuit Aguas Calientes gaan speciale bussen (uurtje rijden) op en af naar de ingang van Machu Picchu.

De Inca trail of de verkorte Inca Trail hiken
De tweede mogelijkheid is het wandelen van de beroemde Inca Trail (4 dagen of 2 dagen). Dit is het pad dat de Inca’s vroeger liepen om bij Machu Picchu te komen. Het is een erg mooie route van ongeveer 4 dagen waarbij u onderweg overnacht in tentjes en vele Inca ruïnes tegenkomt. Het einde van de Inca Trail komt ook echt uit bij Machu Pichu dus u hoeft daardoor niet meer met de bus of de trein. Terug gaat wel met de bus en de trein. De Inca Trail is erg populair en dient ver vooraf geboekt te worden. Onze mening is wel dat de Inca Trail erg druk is geworden. Er zijn in de Heilige Vallei en ook in de regio van Huaraz hikings te maken die minimaal net zo mooi zijn. Zo is er de mooie Lares trek die via Yanahuara naar de Machu Picchu gaat (4 dagen), of de meer bekende Salkantay trail (4 of 5 dagen). De Lares trail is overigens wat minder zwaar dan de Inca Trail.

Machu Picchu Peru

Jungle Trail naar Machu Picchu
Als laatste is er ook nog de Jungle Trail. Deze avontuurlijke tocht neemt u in vier dagen mee naar Machu Picchu. De eerste dag gaat met mountainbike en/of raften, de twee dagen erna loopt u door de prachtige groene jungle en de vierde dag bezoek je Machu Picchu. Dit is een ideale optie wanneer de Inca Trail niet meer beschikbaar is of wanneer u het wat voordeliger wilt aanpakken.

Dagtrip of overnachten in Aguas Calientes?

Als u de tijd heeft dan raden we absoluut aan om te overnachten in Aguas Calientes. U heeft op dag 1 dan ruim de tijd om na de treinrit het gezellige dorpje te bekijken en ’s avonds in een leuk restaurantje te genieten van een Peruaanse pisco sour met wellicht een lokale Lomo Saltado als gerecht. Dag 2 is het dan vroeg opstaan om tijdig de bus te nemen naar Aguas Calientes. In de middag keert u dan terug met de trein naar Ollantaytambo of Cusco. Een dagtrip kan ook maar is wel gehaast en dit is eigenlijk een beetje zonde.

Kosten voor een bezoek aan Machu Picchu

Machu Picchu is geen voordelige bestemming. Voor een 2-daags pakket inclusief treinen, pendelbussen, entree Machu Picchu en een overnachting in een middenklasse hotel in Aguas Calientes moet u rekening houden met zo’n EUR 300 per persoon.

Beste reistijd voor Machu Picchu

Peru kent eigenlijk twee seizoenen. Het regenseizoen is van november tot en met maart en het droge seizoen van april tot en met oktober. In het droge seizoen is de meeste kans op een helder blauwe lucht maar ook dan kan het beste wel eens regenen. Onze zomermaanden zoals juli t/m augustus is het extra druk.

Foto’s op deze pagina zijn met grote dank en credits voor onze partner in Peru, PromPeru.