Mexico

Dit zijn suggestie reizen, elke reis kan op maat gemaakt worden

Zwemmen met Walvishaai
Zwemmen/snorkelen met walvishaaien
Een heel bijzondere ontmoeting in Mexico is met een walvishaai. Wij bieden u de mogelijkheid om met deze bijzondere haaien te zwemmen in Mexico.
LEES MEER
Mexico

Artistiek, sereen, legendarisch vurig en zelfverzekerd: Mexico is even veelzijdig als zijn topografie. De landschappen omvatten woestijnen, canyons, mangroven, stranden en één van ’s werelds meest bevolkte steden. Selva Travel heeft dit machtige land van Midden-Amerika grondig leren kennen. Wij zijn bedreven in het plannen van vakanties naar Mexico die al hun culturele rijkdommen laten zien, van de Maya-relikwieën van de Yucatán tot de culinaire creativiteit van Oaxaca. Tijdens uw Mexico rondreis kunt u de grijze walvis spotten in de zwoele wateren van Baja California – of misschien zwemt u liever met walvishaaien aan de andere kant van het land op het slaperige Isla Holbox? Onze specialisten zijn ook enthousiast over het maken van uitstapjes die u onverwachte of over het hoofd geziene sites laten zien: de met jungle omsloten ruïnes van Palenque kunnen net zo veel indruk maken als Chichén Itzá. Of bezoek geïsoleerde pre-Colombiaanse dorpen, waar Spaans nauwelijks wordt gesproken. Rust uit op een prachtig afgelegen strand van bijvoorbeeld Mahahual.

Mexico historische reizen
Mexico City

Mexico-stad is gevestigd in een van de belangrijkste merengebieden van het pre-Spaanse Mexico en staat bekend als de ‘Stad van de paleizen’. Het is historisch zeer rijk; het werd gesticht in 1525 door de Spaanse veroveraars die, na het verslaan van de Mexicas, de nieuwe stad bouwden op de ruïnes van de Azteekse stad Tenochtitlán. Het Federale District heeft twee gebieden die door de UNESCO als werelderfgoed zijn verklaard: het historische centrum en het ecologische park Xochimilco. Een bezoek aan de eerste is een reis door verschillende perioden in de geschiedenis, die allemaal hetzelfde gebied delen. Er zijn gebouwen uit het koloniale tijdperk zoals de Metropolitan Cathedral en het National Palace, de pre-Spaanse ruïnes van Templo Mayor (Great Temple) en meer moderne gebouwen zoals het Paleis voor Schone Kunsten of de Torre Latinoamericana, die met zijn antenne reikt een hoogte van 669 voet. Het ecologische park Xochimilco wordt door velen beschouwd als het “Venetië van Mexico” vanwege de kanalen die de chinampa’s of “drijvende tuinen” met elkaar verbinden, die kan worden bereikt met trajinera (een soort grote punterboot). Trajineras geven een idee van vervoer in de pre-Spaanse tijd, hoe de chinampa’s functioneren en hoe goederen in dat tijdperk worden verhandeld. Als een mozaïek toont elk van de belangrijkste gebieden van Mexico-Stad dit culturele syncretisme: de verzameling archeologische vindplaatsen, koloniale en hedendaagse gebouwen in dezelfde ruimte, evenals een grote verscheidenheid aan natuurlijke en culturele centra. Het biedt ook een breed scala aan musea, waaronder het Nationaal Museum van Antropologie – beschouwd als een van de beste ter wereld; het National Art Museum; de Casa Azul van Frida Kahlo en Diego Rivera; en het Museum voor Moderne Kunst.

Mexico Mexico City reis
Oaxaca

Een staat die rijk is aan biodiversiteit en culturele tradities, terwijl Oaxaca een reiservaring biedt die uniek is in de wereld. Aan de kust van de Stille Oceaan, kunt u watersporten beoefenen zoals surfen en snorkelen, schildpaddenreservaten bezoeken, walvissen en andere zeedieren bekijken, maar bovenal genieten van de natuurlijke schoonheid van de stranden, de vriendelijkheid van de bewoners en de smaak van zijn typische keuken. Doorkruist door drie grote bergketens, presenteert Oaxaca een opvallend landschap, ongeacht de weg die u neemt. Gigantische bergen verfraaien de horizon en beloven bezoekers een uitzonderlijke ervaring die contact maakt met de fantastische biodiversiteit. De hele staat geniet van een vredige sfeer die eenvoudige activiteiten zoals wandelen tot een waar genoegen maakt. De hoofdstad verwelkomt bezoekers met een schat aan koloniale architectuur, met kerken, kloosters en andere gebouwen van grote waarde die het hebben verdiend – samen met de archeologische zone Monte Albán – Werelderfgoed locatie. De levendige straatjes bruisen van mensen die handwerk, souvenirs en streekproducten verkopen, terwijl bars, cafés en livemuziek ervoor zorgen dat bezoekers zich goed vermaken.

Puebla

De stad Puebla is een kleurrijke mix van gebruiken en geschiedenis met een overvloed aan tradities en indrukwekkende architectuur in renaissance- en neoklassieke stijlen. Pueblan, een fijne keuken, traditioneel snoep, een kunstenaarswijk en musea roepen het epische verleden op. Volgens historisch onderzoek werd de stad – formeel bekend als de Heroica Puebla de Zaragoza – voor het eerst gebruikt door de Spaanse kroon als tussenstation tussen Veracruz en Mexico om de Spanjaarden te helpen bij het beheer van het gebied. Op 16 april 1531 sticht Fray Toribio de Benavente officieel Puebla de los Ángeles. Puebla is een van die plaatsen waar iedereen steeds weer naar terug wil komen; met zijn valleien en bergen, heeft het magnifieke landschappen waar je op talloze verschillende manieren van kunt genieten.

Mexico rondreizen
Playa del Carmen

Vroeger, nog geen 10 jaar gelden, een slaperig dorpje met ongeplaveide straten geleden, nu is Playa del Carmen echt ontdekt door reizigers van over de hele wereld, en groeit elke dag. Gecentreerd rond een heerlijke winkelstraat biedt Playa del Carmen de bezoeker prachtige stranden en schitterende Caribische wateren zonder de kosten of de drukte van Cancún. Ten zuiden van het stadje ligt een 18 holesgolfbaan Playacar en de grote vakantie complex met vele alle inclusieve resorts, luxe villa’s en familie huizen om te huren of kopen. Hier kunt u ook de veerboot naar Cozumel nemen en komen de cruiseschepen aan.
Playa del Carmen heeft een goed nachtleven, gezellige restaurants en terrasjes en bijna alle hotels liggen vlakbij het strand. Playa del Carmen is een heel fijne plek om een strandvakantie te vieren.

Cancún

Bekend als een van de meest populaire toeristische resorts in de wereld, Cancún. Tot 1974 niets dan een slaperig vissersdorpje en toen begon de Mexicaanse regering haar ontwikkeling. Cancún is omgevormd tot een 23 km. lange strip van hotels, witte zandstranden, restaurants, winkels en nachtleven. Als u veel actie wilt, is Cancún de plek om naar toe te gaan. Wanneer u naar Yucatán op vakantie gaat dan landt u bijna altijd op de luchthaven van Cancún en dit is dan ook een uitstekende locatie om uw reis door Yucatán te beginnen.

Mexico strandvakantie
San Cristóbal de las Casas

Het Mexicaanse San Cristóbal de las Casas wordt wel omschreven als een lieflijk dorpje op een hoogte van 2000m. De reden daarvan zijn de smalle straatjes, kleurrijke huisjes en gezellige pleintjes in de stad. Een groot deel van de bevolking bestaat uit Maya’s, maar ook de invloed van de Spanjaarden is aan de koloniale invloeden nog duidelijk merkbaar. De echt traditionele Maya-leefstijl vindt u vooral in de omliggende dorpen. San Cristóbal de las Casas is in 1528 door de Spanjaarden gesticht. In eerste instantie werd het plaatsje Ciudad Real genoemd, maar na de onafhankelijkheid van Mexico kreeg de stad haar huidige naam. De plaats is vernoemd naar Bartolomé de las Casas: een geestelijke die zich inzette voor de rechten van de indiaanse bevolking. San Cristóbal staat bekend om haar koloniale architectuur. U vindt er bijzondere kerken, zoals de felgekleurde kathedraal aan de Plaza 31 de Marzo, waar u zittend op een bankje een goed beeld krijgt van het leven in het stadje. Ook de zestiende-eeuwse kerk Santo Domingo is met haar indrukwekkende voorgevel een hoogtepunt, vooral in de avond, wanneer ze prachtig wordt verlicht. Het interieur is rijk versierd met gouden elementen. Elke dag komen Maya’s in klederdracht uit de verschillende, in de buurt gelegen, bergdorpjes naar San Cristóbal om daar op de markt hun handgemaakte spulletjes te verkopen. Het is een kleurrijk geheel: u kunt er terecht voor eigen geweven kleding in felle tinten, tafelkleden, sieraden en nog veel meer.

Palenque

Een goed voorbeeld van een Maya religieuze plaats van de klassieke periode, Palenque die zijn hoogtepunt beleefde tussen 500 en 700. In deze periode had Palenque een grote invloed in het gebied rond de Río Usumacinta. De elegantie en het vakmanschap van de gebouwen, de mythologische thema’s welke op een unieke manier zijn gebeeldhouwd laat wederom de creatieve geest van de Maya beschaving zien. Palenque ligt in het hart van een tropische jungle, wat de site een extra dimensie geeft. De totale stad was vroeger rond de 8 km2, maar er is (nog) maar een klein deel blootgelegd. De lay-out van de site is ongelooflijk. De site is echt gebouwd rondom het landschap en de ligging.

Mexico rondreizen
Michoacán

De volledige naam van deze groene regio, Michoacán de Ocampo, is afkomstig van de advocaat, wetenschapper en politicus Melchor Ocampo, geboren in de stad Maravatío. De staat grenst aan de Stille Oceaan in het zuidwesten en bestaat uit 113 gemeenten die worden begrensd door de Sierra Madre del Sur en de Trans-Mexicaanse vulkanische gordel. Als zodanig heeft het tal van bergtoppen en vulkanen, waaronder de beroemde Paricutín-vulkaan tussen San Juan Viejo Parangaricutiro en Angahuan. Michoacán staat vol met sites met moeilijk uit te spreken namen – zelfs voor Mexicanen – omdat ze hun oorsprong vinden in de Purépecha-taal, die nog steeds wordt gesproken door de grootste etnische groep in de staat. Het kan worden onderverdeeld in zes regio’s die alles omvatten wat het te bieden heeft: de verscheidenheid aan ecosystemen en etnische groepen met diepgewortelde tradities, maakt dit een uitstekende keuze voor cultureel en ecologisch toerisme, en voor bezoekers om een ​​reis door de wereld te maken. geschiedenis en natuurlijke schoonheid van het land. Deze zes zones zijn Morelia, Uruapan, Lázaro Cárdenas, Pátzcuaro, Zamora en Zitácuaro. Elk van hen maakt het mogelijk om steden, kusten en stranden te verkennen, dorpen, inheemse gemeenschappen en de Pueblos Mágicos (“magische dorpen”) van de staat te ontdekken: Cuitzeo, Pátzcuaro, Santa Clara del Cobre en Tlalpujahua. De dag van de doden zoals gevierd in Pátzcuaro, de baile de los viejitos (“Dans van de oude mannen”) zoals overal in de staat, het Morelia International Film Festival, de carnitas (met varkensvlees gevulde taco’s) en patitas de puerco van La Piedad en de rondleidingen rond het Monarch Butterfly Sanctuary, zijn slechts een selectie van de hoogtepunten van wat Michoacán te bieden heeft aan bezoekers. Langs de snelwegen van de staat, hoofdstraten, stadsstraten en zandwegen zijn er allerlei opties voor accommodatie en eten, variërend van luxe hotels die behoren tot internationale ketens tot hostels vol met jongeren met een passie voor avontuur; van haute cuisine restaurants tot straathoge eetgelegenheden, de fascinerende gebruiken van deze staat zullen u aantrekken totdat u bekent bent met elke laatste hoek van “de ziel van Mexico”.

Baja California

Weinig plaatsen in de wereld bevatten zoveel natuurlijke en culturele schoonheid als deze staat, die zich bevindt in een woestijngebied met grillige bergen op het schiereiland Baja California, de strook land die de Stille Oceaan scheidt van de Zee van Cortez. Intense toeristische, culturele en commerciële activiteiten karakteriseren dit gebied, dat ook beschikt over prachtige stranden met een uitzonderlijke natuurlijke bril, zoals de komst van grijze walvissen en witte haaien naar de intens blauwe stranden. Er zijn ook natuurlijke reservaten langs de kust, in de bergen en in de woestijn die een grote verscheidenheid aan unieke soorten herbergen. Naast het genieten van de golven en het zand in dit gebied dat is gewijd aan luxe, avontuur en rust, kunnen bezoekers kennismaken met de vijf verschillende gemeenten. Deze verschillende regio’s wedijveren met elkaar in termen van hun gevarieerde gastronomische specialiteiten, hun productie van Mexicaanse wijn en bier, hun avontuurlijke activiteiten in adembenemende landschappen – zoals mountainbiken en surfen – en hun beroemde missies. De staat herbergt meer dan 18 Jezuïet, Franciscaanse en Dominicaanse missies die werden opgericht voor het evangeliseren van de lokale bevolking tijdens het koloniale tijdperk.

Mexico cultuur rondreis
Chichén Itza

Chichén Itza, betekenis “aan de monding van de Itza put”, is een Maya stad op het schiereiland Yucatán, tussen Valladolid en Merida. Het is gebouwd ruim voordat Christopher Colombus hier landde en waarschijnlijk diende als het religieuze centrum van Yucatán. De grote bekende piramide Kukulkan is onderdeel van de nieuwe 7 wereldwonderen. Chichén Itza van wat een van de grootste Maya centra. Gedurende ruim 1.000 jaar hebben verschillende volkeren hun stempel gedrukt op deze stad. De visies van de Maya en Tolteken over hoe de wereld volgens hen in elkaar zat is te zien in hun artistieke werken en stenen monumenten. Veel gebouwen hebben de tand destijds overleefd. U kunt Chichén Itza bezoeken door mee te gaan met één van de vele excursies. U krijgt dan veel informatie van de gidsen, maar u belandt wel in de drukte met vele andere bezoekers. Misschien leuker is om zelf met een huurauto op pad te gaan en Chichén Itza in de vroege ochtend (u kunt vanaf 9 uur naar binnen) te bezoeken, net even voordat de bussen aankomen. Elke avond is er een lichtshow die zeker ook de moeite van het zien waard is. Entree voor Chichén Itza (inclusief de lichtshow) is 111 pesos en 10 pesos voor het parkeren van de auto.

Merida

De hoofdstad van het schiereiland Yucatán heet Merida met 750.000 inwoners. Het historisch verleden is grotendeels gebruikt voor de bouw van huizen gebouwen. Merida is een moderne en drukke stad. Overigens een prima stek om excursies te ondernemen naar Celestun en Izamal. Merida is gesticht in 1542 door El Mozo en staat op de plaats van de Maya-stad T’ho. Overblijfselen van deze historische stad zijn nog sporadisch zeer verdeeld over Merida terug te vinden. De kathedraal van Merida (San Ildefonso) is gebouwd tussen 1561 en 1598, en is daarmee de oudste van Latijns-Amerika. De kerk heeft een mooie gevel en binnen staat het Cristo de las Ampollas beeld. Bezienswaardigheden zijn het regeringspaleis met grote muurschilderingen, het paleis Casa de Montejo (16e eeuws) en Teatro Peon Contreras (20e eeuw) met mooie gevel en Italiaanse fresco’s. Merida heeft ook diverse musea (o.a. Museo de Historia Naturel en Museo de la Cuidad) die een bezoekje waard zijn zoals Museo de Antropologia e Hisoria met een mooie collectie Maya-objecten en opgravingen uit Yucatan en het Museo Macay met objecten van kunstenaars uit Yucatan. Geniet van een romantische tocht met een rijtuig door de stad en breng de avond door op het Plaza Hidalgo met restaurantjes, muzikanten en straathandelaren.

Mexico natuur rondreis
Wat voor soort reis door Mexico kunt u verwachten met Selva Travel:
  • De Mexico reizen die Selva Travel aanbiedt zijn altijd op individuele maatwerk basis, dus alleen met uw eigen reisgezelschap, waarbij de reis helemaal naar uw wens wordt samengesteld. Zo kan de reis volledig verzorgd worden georganiseerd (met alle excursies inclusief) of met meer vrijheid waarbij u zelf ter plaatse bepaalt wat u wilt gaan doen (of natuurlijk een combinatie hiervan)
  • Wij bieden een 24-uur ondersteuning ter plaatse, zodat u altijd iemand kan bellen die minimaal Engels spreekt en u bij veel zaken kan assisteren.
  • Al onze reizen vinden plaats met een huurauto, welke wij voor u huren bij gerenommeerde bedrijven. U kunt van te voren kiezen of u een autohuur all-inclusive pakket wilt hebben of dat u liever alles ter plaatse met het verhuurbedrijf regelt.
  • Samen met u stellen we de reis samen en bepalen we welke accommodaties we voor u zullen boeken. Mexico heeft een ongekend grote variatie aan accommodaties, van top luxe tot eenvoudig, van grote all-inclusive resorts tot kleinschalige boutique hotelletjes. Wij kunnen hier uitstekend over informeren.
  • Bij ons hoeft u niet alles van te voren vast te leggen, als u graag een stukje op de bonnefooi wilt reizen dan bent u daar natuurlijk helemaal vrij in. U heeft ter plaatse altijd de ondersteuning van onze partner.
  • De indeling van de reis is volledig vrij in te vullen, dus geeft u het gerust aan wat voor soort reis u zoekt en wij adviseren u graag! We kennen alle leuke plekjes van Mexico, ook de meest nieuwe, dus laat u verrassen!
Paspoort en Reisdocumenten
Nederlanders en Belgen hebben voor Mexico geen visum nodig. Het is handig om voor vertrek even uw paspoort te controleren zodat u zeker weet dat het paspoort nog 6 maanden geldig is op de dag van vertrek uit Mexico. Als u naar Mexico reist met een tussenstop in de Verenigde Staten, dan moet u voor vertrek een zogenaamde “visa waiver” in vullen op de website van ESTA. Het invullen duurt ca. een kwartiertje en wij adviseren u om dit minimaal 2 weken voor vertrek te doen. Het is belangrijk want zonder een goedgekeurde visa waiver kunt u geweigerd worden op de vlucht(en). U krijgt via deze site ook een melding als het allemaal akkoord is. Om altijd goed op de hoogte te zijn raden wij iedereen aan om ruim 2 weken voor vertrek ook nog even op de website van de Amerikaanse ambassade te kijken.
Is Mexico veilig genoeg voor toeristen?

 

Mexico is een enorm groot land en alhoewel een groot gedeelte uitstekend en veilig te bereizen is, zijn er en ook regio’s in Mexico waar het minder veilig is. De reden hiervoor is veelal gerelateerd aan drugscriminaliteit. Via onze lokale contacten in Mexico houden we dit goed in de gaten en passen we de reizen indien nodig aan naar de omstandigheden. Zo zijn er gebieden in Mexico die Selva Travel in het geheel niet opneemt in de reizen of wil aanbieden. In andere gebieden is het prima reizen maar is het minder raadzaam om zelf met een huurauto te gaan rondrijden. Alhoewel de kans wellicht klein is dat er iets gemerkt zal worden van onveiligheid willen wij geen enkel risico nemen en bieden wij in deze gebieden reizen aan met privé chauffeur. De derde categorie betreft de gebieden waar het geen enkel probleem is om lekker zelf rond te rijden (b.v. Yucatan), hier bieden we u graag een reis met huurauto aan maar als u er de voorkeur aangeeft dan kan ook hier gekozen worden voor een reis met chauffeur. Samenvattend: we kennen de situaties per gebied goed en organiseren alleen reizen waar de veiligheid niet in het geding komt, het enige dat u hoeft te doen is lekker genieten!

Tijdsverschil

 

Mexico heeft verschillende tijdzones. Hier een kort overzicht:
– Quintana Roo: 6 uur vroeger (wintertijd), 7 uur vroeger (zomertijd).
– Centraal Mexico: 7 uur vroeger (wintertijd), 8 uur vroeger (zomertijd).
– Noordwest Mexico: 8 uur vroeger (wintertijd), 9 uur vroeger (zomertijd).
– Baja California: 9 uur vroeger (wintertijd), 10 uur vroeger (zomertijd).
Taal

De officiële voertaal van Mexico is Spaans. Over het algemeen wordt er ook redelijk Engels gesproken, zeker in de toeristische gebieden langs de kust en in Mexico City. Naast Spaans spreken miljoenen Mexicanen hun eigen taal. De meest gesproken lokale taal is Nahuatl, de oude taal van de Azteken.

Beste reistijd

 

Mexico is een enorm land en het weer varieert per seizoen en regio. De optimale tijd om te bezoeken is meestal tussen december en april, wanneer er vrijwel geen regen valt. De koelste maanden zijn tussen december en februari, terwijl het natte seizoen in het zuiden in mei begint en duurt tot oktober. De Caribische kust kan worden beïnvloed door het orkaanseizoen, dat loopt van juni tot november. De temperaturen in het Caribische gebied liggen vrijwel het hele jaar rond de 30 graden overdag en rond de 20-22 graden ’s nachts. In de wintermaanden is het iets kouder en in de zomermaanden iets warmer. In de zomer is het ook aanzienlijk natter en benauwder dan in de winter, vandaar dat de plaats het vooral goed doet als winterzonbestemming.

Elektriciteit
Het standaardvoltage in Mexico is 110 volt. Dit is gelijk aan het Amerikaanse systeem. Voor uw elektrische apparatuur heeft u dus een verloopstekker nodig. Het is aan te raden deze stekker vanuit Nederland mee te nemen.
Valuta en betalen

 

De officiële munteenheid in Mexico is de Mexicaanse Peso. In 1993 werd de oude Mexicaanse peso vervangen door de “nuevo peso” (nieuwe peso). Op sommige plekken in Mexico wordt de Amerikaanse dollar ook geaccepteerd als betaalmiddel. Met uw creditcard kunt u ook vaak betalen, dit kost soms wel extra geld, vraag dit altijd na. In de steden en op toeristische locaties zijn er ook ATM’s (pinautomaten) te vinden. Zorgt u er altijd voor voldoende contant geld op zak te hebben.

Gezondheid

Er zijn geen vaccinaties verplicht voor een reis naar Mexico. Informeer bij de plaatselijke GGD naar de nodige inentingen. Bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering staan actuele adviezen per land. Vaccinaties tegen hepatitis A en DTP (difterie, tetanus en polio) worden sterk aangeraden wanneer u naar Mexico gaat, ongeacht de duur van uw verblijf. Bij een verblijf langer dan drie maanden wordt het ook geadviseerd om een vaccinatie te halen tegen buiktyfus, hepatitis B en rabiës.

Gele koorts inenting verplicht? steeds meer landen willen graag zien dat u ingeënt bent tegen Gele koorts. De regels veranderen heel snel en daarom raden wij onze klanten aan altijd een bewijs stempel bij zich te dragen dat de vaccinatie gegeven is.