Loading

Praktische Kenia reisinformatie

Grensdocumenten

Een geldig paspoort (met minimaal 2 lege pagina’s) is benodigd dat bij uitreisdatum nog minimaal zes maanden geldig is. Bewijs van een Gele Koorts vaccinatie. 
Visa vereisten voor Nederlandse reizigers naar Kenia. Sinds 1 februari 2001 hebben Nederlanders die naar Kenia reizen een visum nodig. Met ingang van 1 september 2015 dient dit visum van tevoren online te worden aangevraagd via het e-portal van de Keniaanse overheid: www.ecitizen.go.ke. Houdt u rekening met een verwerkingstijd van ca. 7 werkdagen. De kosten van een visum liggen rond de USD 50 per persoon.

Geld

De betaaleenheid in Kenia is de Keniaanse Shilling. U kunt Euro’s, Ponden of Amerikaanse Dollars meenemen en deze op de luchthaven of bij uw accommodatie inwisselen voor Keniaanse Shillings. Op veel locaties zoals bij accommodaties en souvenirwinkeltjes nemen ze ook graag Euro’s of Amerikaanse Dollars aan, uw wisselgeld krijgt u dan in Shillings tegen een creatieve koers. Op de meeste plaatsen zijn betalingen met bekende creditcards ook van harte welkom. In Mombasa en Nairobi zijn er ook mogelijkheden om geld te krijgen via een ATM (geld pinnen), maar wanneer u op safari bent is er vaak geen gelegenheid en is het beter om van te voren financiële middelen te regelen. In Kenia is het meestal gebruikelijk om bij het kopen van souvenirs af te dingen en het spel met de verkoper aan te gaan.

Vaccinaties

Wanneer u naar Kenia reist zijn er geen inentingen verplicht, maar er wordt u wel dringend aangeraden een aantal inentingen te halen. De volgende inentingen worden geadviseerd:
DTP = Difterie, Tetanus en Polio. 
Gele koorts: minimaal 10 dagen voor vertrek moet één injectie gehaald worden. De beschermingsduur hiervan is 10 jaar. Wanneer u reist naar meerdere bestemmingen in Afrika dan is een stempel voor bewijs van inenting verplicht.
Hepatitis A en B:

In heel Kenia komt malaria voor en u kunt diverse soorten antimalariamiddelen kiezen ter voorkoming. De aanbevelingen kunnen wijzigen en het is belangrijk om een specialist te contacteren voor de beste middelen die voor u van toepassing zijn. Het beste om malaria te voorkomen is ervoor te zorgen dat u niet gestoken wordt, daarom is een goede protectie belangrijk. Wij adviseren u een goede antimuggen stift, spray of lotion mee te nemen met een hoog DEET percentage.

Kenia - mooie accommodaties.jpgKenia- zebra.jpg

Communicatie

Internet: Kenia is een land waar op veel plaatsen internet beschikbaar is en ook in het dagelijkse leven is het net al behoorlijk geïntegreerd. Bij diverse accommodaties kunt u gebruik maken van een computer met internet, maar de snelheid laat soms wel te wensen over. Verder heeft u bijna in het hele land bereikbaarheid met uw mobiele telefoon.

Eten en drinken

Voedsel en water zijn in Kenia soms minder betrouwbaar. Door iets meer op te letten dan u in het normale dagelijkse leven misschien gewend bent kunnen veel vervelende dingen voorkomen worden. Vermijd het drinken van leidingwater en wees voorzichtig met het gebruik van ijsklontjes. Gekookt water en water dat in verzegelde flessen verkocht wordt kunt u prima drinken. Het is belangrijk om veel te drinken, met name in droge/hete gebieden. Selva Travel biedt u echt alleen kwaliteit en bij de accommodaties waarin u overnacht kunt u veilig genieten van het aangeboden eten en drinken. Natuurlijk kan het geen kwaad om iets meer op te letten, maar het grote genieten staat op nummer één.

Fotografie en video

Een reis door Oost-Afrika is een kennismaking met een andere cultuur en bevolking. U wilt dit ongetwijfeld vastleggen op foto of video. Soms wordt dit echter als storend ervaren door de lokale bevolking. Het tonen van respect, een niet al te opdringerige opstelling en vragen of een foto gemaakt mag worden voordat u de camera te voorschijn haalt, schept veel 'goodwill'. Het contact met de bevolking betekent dan meer dan alleen maar 'plaatjes schieten'. U kunt de batterijen van uw apparatuur op de meeste plaatsen opladen, maar houdt er rekening mee dat een aantal accommodaties slechts beperkt stroom heeft en dat de stroomspanning daarvan flink kan fluctueren.

Voltage

De hotels in Kenia hebben een netspanning van 220-240 volt. De netspanning kan sterk wisselen, waardoor gevoelige apparatuur beschadigd kan raken. Daarnaast heeft u een driepotige stekker nodig. Wanneer u deze nog niet heeft kunt u het beste een wereldstekker aanschaffen. Deze kunt u wereldwijd gebruiken.

Fooien

Het is in Kenia zeer gebruikelijk om iemand te belonen met een goede tip, maar natuurlijk alleen als de persoon dit volgens u ook verdiend heeft. De salarissen liggen in Kenia relatief erg laag en wat voor u misschien een kleine fooi is kan een groot bedrag voor de ontvangende persoon zijn. Voor iemand die bijvoorbeeld uw koffer naar uw kamer brengt is een beloning van tussen de KSH 50 en 100 zeer gewaardeerd. In een restaurant is het achterlaten van een tip van rond de 10% van het totale bedrag gebruikelijk. Wanneer u in een accommodatie verblijft waar alles inclusief is dan kunt u vaak gebruikmaken van de tipbox. Ook hier geldt weer dat een tip als beloning moet worden gezien en dat u zelf het bedrag bepaalt, maar een richtlijn is ongeveer tussen de USD 5 en 10 per persoon per dag. Eventueel kunt u een bepaald persoon nog iets extra’s toestoppen bij een uitmuntende prestatie. Voor de gids die u begeleid tijdens de safari is een richtlijn voor een goede fooi rond de USD 10 per persoon per dag, maar een mooi boek of een nieuw paar schoenen is zeker net zo welkom.