Loading

Praktische Guatemala reisinformatie

Klimaat

De kustgebieden van Guatemala hebben een tropisch klimaat, met een hoge vochtigheidsgraad en temperaturen rond de 30 graden Celsius. In het kustgebied bij de Caribische Zee valt overwegend de meeste regen. In de hooglanden is het aanzienlijk kouder, overdag hooguit gemiddeld een graad of 22 (op een zonnige dag). Als de avond valt, daalt de temperatuur snel naar ongeveer 15 graden Celsius. 's Nachts wordt het nog kouder. Het klimaat in de provincie El Peten in het noorden is gelijk aan dat in Yucatan, Mexico, met een gemiddelde temperatuur tussen de 25 en 30 graden Celsius. In de maanden december en januari is het koeler, in de maanden maart en april is het erg heet. Het droge seizoen is van oktober tot mei, maar dit varieert wel enigszins per regio. Dit kan dan ook de beste reisperiode genoemd worden, maar ook in de rest van het jaar kunt u prima door Guatemala reizen, reken alleen op iets bewolkter weer met af en toe een bui (vaak later in de middag) en op een klammer klimaat aan de kust.

Vereiste documenten

Voor een bezoek aan Guatemala dient u in het bezit te zijn van een internationaal paspoort (ook verplicht voor kinderen) dat nog tenminste 3 maanden geldig is vanaf de datum van binnenkomst in Guatemala. Er is geen visumplicht.

Vaccinaties en gezondheid

Er zijn geen vaccinaties verplicht voor een reis naar Guatemala, alleen een Gele Koorts vaccinatie is verplicht als u via een land reist waar een Gele Koorts vaccinatie verplicht is. Wel worden er voor Guatemala voorzorgsmaatregelen en vaccinaties aangeraden, informeer minimaal 2 weken voor vertrek (bij de plaatselijke GGD naar de nodige inentingen. Bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering staan actuele adviezen per land. Vaccinaties tegen Hepatitus A en DTP (difterie, tetanus en polio) worden sterk aanbevolen. Bij een verblijf langer dan drie maanden wordt het ook geadviseerd om een vaccinatie te halen tegen buiktyfus, hepatitis B en rabiës.

Elektriciteit

De stroomsterkte in Guatemala bedraagt 115 -125 V. De stopcontacten zijn volgens Amerikaans model, dus voor uw elektrische apparatuur heeft u een verloopstekker nodig. Het is aan te raden deze stekker bij vertrek mee te nemen, ter plaatse is deze lastig te krijgen.

Geld

De munteenheid in Guatemala is de Quetzal (GTQ), 10 Quetzal is ongeveer 1 Euro. U kunt het beste contante USD meenemen want de wisselkoers van de Euro in Guatemala is doorgaans vrij nadelig. De voornamere Credit cards zoals Mastercard en Visa zijn veelal geaccepteerd bij hotels en grotere winkels maar reken hier niet teveel op en zorg altijd dat u voldoende contante Quetzals op zak heeft. Pinnen kan alleen in de grotere steden.

Taal

Spaans is de officiële landstaal in Guatemala, maar een aanzienlijk deel van de bevolking spreekt Mayatalen zoals K'iche’, Kaqchikel, Q'eqchi en Mam. In sommige, meestal afgelegen delen, zijn delen van de Mayabevolking niet tweetalig.

Tijdsverschil

In Guatemala is het gedurende onze zomertijd 8 uur vroeger dan in Nederland en België. Tijdens onze wintertijd is het in Guatemala 7 uur vroeger.

Guatemala - Rio Dulce.jpgGuatemala - meer van Atitlan (13).jpg

Interessante links

Reisgids Guatemala: meer over Guatemala