Loading

Hoogtepunten van Guatemala

Guatemala Stad

Ook al schrijven de meeste reisgidsen dat deze stad te mijden is, toch is er met deskundige begeleiding erg veel te ontdekken. Als u een paar uur aangenaam te verliezen heeft in de hoofdstad van het land dan kan de reliëfmap drie voetbalvelden groot zeker van pas komen, alsook een bezoek aan enkele van de beste musea over de Maya cultuur die u kunt vinden. De hotelzone ligt vlakbij het merendeel van die musea, o.a. het textielmuseum en het antropologisch museum. Het totaal gerestaureerde historische centrum verbergt schatten uit de koloniale tijd en van onmiddellijk na de onafhankelijkheid, o.a. Casa Mima en het Nationaal paleis. In de stad zowel in zona 1 als de hotelzones 9 en 10 vindt u zowel de nationale keuken als internationale gerechten!

Antigua

Zonder twijfel is dit de koloniale plek bij uistek om even tot rust te komen na een intercontinentale vlucht. De hobbelige straten met keien nodigen u uit om goede schoenen aan te trekken en te genieten van de sfeer die er overal hangt. Het stratenpatroon is vrij eenvoudig en zowat op elke hoek vindt u wel een klooster, kerk of burgerlijk gebouw die het verleden oproept. Ook in de onmiddellijke omgeving van Antigua kunt u terecht op koffieboerderijen en indiaanse dorpen bezoeken, allen in hun eigen traditionele kledij en in hun dagelijkse doen en laten. Vanuit deze stad wordt ook de actieve vulkaan beklommen, voor iedereen toegankelijk.

Het Meer van Atitlan

Terecht het mooiste meer ter wereld. U moet het gezien hebben met eigen ogen om te geloven, die natuurpracht van vulkanen gecombineerd met een immens groot meer en bewoond door de oorspronkelijke volkeren van voor de Spanjaarden dit land veroverden. Tzutuhilen, Kakchikeles en Quiches leven er vreedzaam naast en met elkaar ondanks het feit dat hun taal anders is, alsook hun gewoonten en gebruiken!

Guatemala - Antigua (4).jpgGuatemala - meer van Atitlan (6).jpg

Quetzaltenango ( ook wel Xela geheten )

De cultuurstad, met vooral een sterke Europese invloed, doet zichzelf alle eer aan. Het centraal park nodigt gewoon uit om even op die bank te gaan zitten en het spektakel om u heen te bekijken, te beleven. De tweede grootste stad van het land is klein, met een historisch centrum uit de XIX eeuw die een bezoek meer dan waard zijn. Het textielmuseum gerund door drie lokale indiaanse vrouwen, de cacao drank van de goden die hier tot chocolade word gemaakt, de omliggende magische vulkanen met o.a. Chicabal, Santa Maria en de actieve Santiaguito en de warmwaterbronnen kunt u niet links laten liggen.

Chichicastenango ( markt enkel op donderdag en zondag)

Kleuren en geuren... hier komt u naar de meest bekende markt in Guatemala waar zowat alles verhandeld word. U komt terecht in een wirwar van mensen die reeds de avond ervoor van verre en heinde zijn gekomen om hier hun waar te verkopen. Let ook op de kledij zowel van de mannen als de vrouwen, een vrouw heeft niet het recht om een zon op haar guipil te dragen als ze kinderloos is. Dit is Guatemala autentiek waarbij je ogen en oren te kort komt, want behalve de markt bezoekt u uiteraard ook het maya altaar op een halfuurtje lopen en het lokale museum Rossbach, zonder de maskerfabrieken te vergeten. Chichicastenango ligt vlakbij Santa Cruz de quiche, waar u de archeologische vindplaats Gumaarkaaj kunt bezoeken of doorrijden naar de ixil driehoek met de dorpen Nebaj, Cotzal en Chajul.

De Cuchumatanes

Hoogste niet vulkanische bergketen op 3000 meter gelegen met geisoleerde dorpen zoals Todos Santos, Chancol, Chiabal en Aguateca, Sacapulas. Letterlijk weg van de gebaande paden, letterlijk is de weg soms weg en moet u onder onze deskundige begeleiding terug naar de bewoonde wereld.

De Ixil driehoek

Ongetwijfeld het gedeelte van het land wat het meest getroffen is door de “ gewapende “ strijd tussen 1960 en 1996 doch nu een oord van rust en heropleving van de cultuur. U vindt hier de mooiste gewaden en ook heel wat natuur, o.a. watervallen en goed uitgetekende paden om veilig te wandelen met lokale mensen.

Guatemala - Quetzaltenango (4).jpgGuatemala - Tikal (5).jpg

Esquipulas

Het Lourdes of Fatima van Centraal Amerika. Van Panama tot Mexico komen bedevaarders naar de basiliek van Esquipulas om hier de “zwarte“ Christus te vereren. Dit bedevaartsoord is reeds meer dan 400 jaar oud en elk jaar op 15 januari doch ook gedurende de paasweek komen hier vele honderdduizenden devote mensen samen. Symbool voor de Middenamerikaanse eenheid en ook de plaats waar de vredesakkoorden zijn getekend na het beindigen in 1996 van de burgeroorlog.

Het Noorden van het land / Tikal

Ongetwijfeld is de provincie Peten in het noorden van het land een van de trekpleisters, en niet alleen omwille van het feit dat de meest bekende Maya site in het oerwoud, Tikal, hier te vinden is. Het idylische eiland Flores is een uitstekende uitvalsbasis om behalve Tikal ook andere sites te verkennen met onder andere Yaxha, Uxactactun, Ceibal, Aguateca en uiteraard de recent ontdekte El Mirador. Deze laatste site met de allerhoogste tempel uit de Maya wereld, de Dante, is enkel bereikbaar na twee stevige dagen wandelen door het oerwoud waarbij alles door de lokale gemeenschap tot in de puntjes is geregeld.

Pacifische kust

Van El Salvador tot Mexico is het een lange zwarte zandstrook, vrij onbekend met enkele mooie en goed uitgeruste plaatsen zoals Monterrico, Champerico en Ocos. In Monterrico vindt u zowel luxe hotels als goede middenklasse hotels alsook heel wat activiteiten. Zo kunt u in de mangrove velden aan vogelobservatie doen, schildpadden en – jawel – krokodillen projekten bezoeken of gewoon genieten van een paar heerlijke dagen na het intense reizen door Guatemala.

Caribische kust / Livingston

Livingstone, waar de garifuna bevolking woont, is een dorp waarbij u denkt in Afrika terecht te zijn gekomen. Witte zandstranden en rijst bereid in kokosmelk zijn deel van het dagelijkse menu. Je komt er enkel met een boot door de prachtige golf van Izabal vanuit Rio Dulce of vanuit de havenstad Puerto Barrios.