Loading

Hoogtepunten van Ecuador

Quito

Quito is de hoofdstad van Ecuador, een indrukwekkende stad met klassieke koloniale architectuur en moderne gebouwen in contrast met de bossen en vulkanen die de stad omringen. Vooral het koloniale centrum is zeer mooi met vele oude kerken, enkele goede musea, winkels, cafés en restaurants. Quito is het bruisende hart van Ecuador met de wijk Mariscal als het centrum van het uitgangsleven met vele bars, hotels en goede restaurants. Ook kunt u de teleférico nemen tegen de flanken van de Pichincha op.

Cuenca

Cuenca is de hoofdstad van de provincie Azuay en de vierde grootste stad in Ecuador. De stad heeft veel van haar koloniale karakter bewaard, met prachtige oude gebouwen. Veel Ecuadoranen beschouwen Cuenca dan ook als hun mooiste stad en het is moeilijk om met hen hierover van mening te verschillen. De oude kasseistraten, de bloemrijke parken en de witte gebouwen met antieke houten poorten en ijzeren balkons, maken het een plezier om te bezoeken. In 1999 werd Cuenca door UNESCO werelderfgoed benoemd.

Quito.jpgArend.jpg

Otavalo

Otavalo is het commerciële centrum van de economisch succesvolle Otavaleños, een indianenvolk dat al het mogelijke doet om zijn eigen cultuur te behouden. Het merendeel van de inwoners van de stad Otavalo zijn echter blanken en mestiezen. De indianen leven in kleine dorpjes of comunidades in de omgeving. De voornaamste trekpleister van Otavalo is de wereldberoemde zaterdagmarkt, met een enorm aanbod aan artesanaat en tekstiel. De zaterdagmarkt bestaat nu al uit vier verschillende markten en de centrale straten van de stad lopen vol met indiaanse verkopers. De officiele artesanaatsmarkt ligt op en rond de Plaza de Ponchos (officiëel Plaza Centenario). Op zaterdag is de artesanaatsmarkt ontzettend druk en gezellig. Maar sinds enkele jaren kun je ook op andere dagen op deze markt terecht. Het is dan minder druk, maar ook iets minder gezellig.

Papallacta warmwaterbronnen

Papallacta is een klein dorpje verstopt in de bergen van de Andes en vooral bekend om de Papallacta warmwaterbronnen. Het warme water stroomt op natuurlijke wijze uit de bergen en hotels hebben hier baden van gemaakt van verschillende temperatuur waar u heerlijk kunt badderen. Ook is de omgeving van Papallacta erg mooi en zeer geschikt voor het maken van lange wandelingen.

Andesgebergte

De Andes van Ecuador bestaat uit een oostelijke en westelijke keten, die hier en daar via lagere dwarsgebergten met elkaar verbonden zijn. Er tussenin liggen de valleien van de Sierra, die een bijzonder vruchtbare vulkanische bodem hebben. De valleien worden al duizenden jaren door boeren bewoond en bewerkt. De inheemse Quichuagemeenschappen, die dit land in eigendom hebben, schoffelen de grond vaak nog met de hand. De zuidelijke kant van de Ecuadoraanse Andes wordt beheerst door tien met ijs bedekte vulkanen die een hoogte hebben van meer dan 5000 meter. Deze route wordt ook wel de “Avenue der Vulkanen” genoemd. Deze route biedt een prachtig uitzicht op de besneeuwde reuzen. De Cotopaxi is met zijn 5900 meter de hoogste actieve vulkaan ter wereld, iets zuidelijker verheft zich de Chimborazo, met 6310 meter de hoogste berg van Ecuador. Deze regio staat bekend om zijn schitterende omgeving en is tevens het leefgebied van de indrukwekkende Andescondor en de brilbeer. Deze regio wordt gezien als een paradijs voor wandelaars.

Baños

Baños (officieel Baños de Agua Santa) is één van de meest toeristische plaatsen van Ecuador. In het verleden kreeg het vooral bekendheid omdat het een kunstenaars plaatsje was. Tegenwoordig vooral bekend om de warmwaterbronnen en de watervallen in de omgeving. De ligging van Baños is fenomenaal, het dorpje wordt omringd door groene bergen en borrelende vulkanen.

Galapagos eilanden1.jpgOtavalo.jpg

Amazone

Het machtige Amazone gebied begint in de uitlopers van de oostelijke Andeshellingen. De vele stroompjes die in deze vochtige wildernis ontstaan, vormen uiteindelijk de zijarmen van de Amazone. Langs de oevers van deze brede, traag stromende rivieren, die dienstdoen als de belangrijkste verkeersaders door het heuvelachtige dichtbegroeide terrein, zijn reeds in een ver verleden nederzettingen ontstaan. In de Amazone wordt u opgewacht door anaconda`s, piranha`s, toekans en brulapen en verplaatst u zich vaak per drijvend hotel of boomstamkano. Elk hoogtegebied in de Amazone heeft zijn eigen typische vogelsoorten en datzelfde geldt voor de planten, met als resultaat een biologisch mozaïek van onvergetelijke diversiteit. De verscheidenheid aan planten in de noordelijke Amazone van Ecuador, is even groot als die van het hele Amazonebekken en dat op een oppervlakte die slechts een twintigste van die van het bekkengebied bedraagt. Vanuit Quito reist u naar een van de schitterende jungle lodges die als uitvalsbasis worden gebruikt voor een bezoek aan de Amazone. Ook is het mogelijk om over land naar de Amazone te gaan, ook over land (met huurauto of wagen met chauffeur) zijn mooie lodges al te bereiken (regio Tena).

Galápagos eilanden

De Galápagos Eilanden vormen een archipel dat officieel een provincie van Ecuador is. De eilanden liggen ongeveer 1.000 kilometer ten westen van het land. De Galápagos Eilanden zijn ontstaan door vulkanische uitbarstingen, waardoor het landschap erg bijzonder is met veel unieke planten en dieren. U kunt cruises boeken, die u een aantal dagen meenemen langs de eilanden, waar je bijvoorbeeld kunt snorkelen, dieren kunt bekijken en vulkanen kunt beklimmen. Deze tocht langs de natuur is prachtig.

Ingapirca

De belangrijkste Inca-ruïnes van Ecuador zijn te vinden op een heuvel boven het dorp Ingapirca, waar er een interessante vrijdagmarkt is en een goeie cooperatieve artesanaatswinkel draait vlak naast de kerk. Ingapirca is een quichua-woord dat "de muren van de Inca" betekent. De bouwstijl van het hoofdgebouw - de ovalen castillo of templo del sol - is typisch Inca. De blokken andesiet zijn precies op elkaar passend gemaakt: hoewel er geen cement of lijm werd gebruikt om de blokken op elkaar te houden, valt er geen speld tussen te krijgen.

Puerto Lopez / Isla de la Plata / walvissen

Puerto Lopez is een klein pittoresk vissersdorpje prachtig gelegen in een baai, met een mooi strand tussen heuvels aan noord en zuidkant. Het strand is op zijn mooist aan de uiteinden van het dorp, weg van de vele vissersbootjes die buiten de kustlijn aangemeerd liggen. Puerto Lopez vormt het ideale startpunt voor bezoeken aan de stranden van Los Frailes, Agua Blanca, Isla de la Plata en andere delen van het nationaal park Machalilla. Zo tussen eind juni en begin september kunt u hier ook de bultrugwalvissen aanschouwen. Vanuit kleine bootjes kunt u van dichtbij de machtige walvissen aanschouwen. De kleine eilandjes Isla de la Plata en Isla Salango maken deel uit van het Nationaal Park Machalilla. Isla de la Plata ligt ongeveer 25 km uit de kust en wordt terecht de Kleine Galapagos genoemd. Het eiland kan alleen bezocht worden onder begeleiding van een gids en er zijn paden aangelegd waar niet van mag afgeweken worden. Een bezoek aan Isla de la Plata is zeker een must als u in deze regio bent.