Loading

Praktische Costa Rica reisinformatie

Klimaat en beste reistijd

Wat is de beste reistijd in Costa Rica? Dat is een vraag die wij vaak krijgen en ook heel terecht. Costa Rica is een schitterend groen natuurland en dat betekent ook regen. Het regenseizoen in Costa Rica wordt met een knipoog het groene seizoen genoemt. Dit seizoen loopt ongeveer van begin mei tot ergens in november, gedurende de helft van het jaar is Costa Rica dus nat. Hierbij moeten wij wel zeggen dat het echt per regio kan verschillen. De westkust kan heel ander weer geven dan de oostkust. Reizen in het groene seizoen is prima te doen, u moet alleen rekening houden met modder en regelmatig fikse buien. In het droge seizoen (van december t/m april) kan er nog steeds een bui vallen, maar de kans op goed weer is absoluut groot. U kunt zich voorstellen dat het in dit seizoen ook drukker is en net even iets duurder.

Paspoort en grensdocumenten

- Nederlanders en Belgen hebben voor Costa Rica geen visum nodig (bij een verblijf van minder dan 90 dagen). Bij aankomst krijgt u een toeristen stempel in het paspoort, bij vertoon van een geldig paspoort en een retourticket (of een ander bewijs dat u het land zal verlaten).
- Het is handig om voor vertrek even uw paspoort te controleren zodat u zeker weet dat uw paspoort nog 6 maanden geldig is op de dag van vertrek uit Costa Rica.
- Costa Rica kent zogenaamde vertrekbelasting en als u het land verlaat met het vliegtuig moet u ongeveer USD 26 per persoon betalen en als u op over de weg het land verlaat dan betaalt u USD 8 per persoon. Het gemakkelijkste is om dit bedrag contant te betalen.
- Veel vluchten naar Costa Rica maken een tussenstop in de Verenigde Staten. Als u naar of via de V.S. reist, dan moet u voor vertrek een zogenaamde “visa waiver” invullen op de website van ESTA. Het invullen duurt ongeveer 10 minuten en u kunt dit het beste minimaal 2 weken voor vertrek doen. Het is erg belangrijk want zonder een goedgekeurde visa waiver kunt u geweigerd worden op de vlucht(en). U krijgt via de site van ESTA ook een melding als het allemaal akkoord is.
- Om altijd goed op de hoogte te zijn raden wij iedereen aan om ruim 2 weken voor vertrek ook nog even op de website van de Amerikaanse ambassade te kijken.

Goed om te weten

Natuurlijk is er een tijdverschil met Nederland en die is als volgt, in de Nederlandse zomer 8 uur vroeger en in onze winter 7 uur. Tussen Costa Rica is er ook een uur tijdverschil, in Panama is het een uurtje later.
De netspanning die gebruikt wordt is 110 volt, dus een apparaat opladen duurt even wat langer. U heeft wel een verloopstekker nodig, een wereldstekker is dan het gemakkelijkste om mee te nemen.
Het heerlijke tropische klimaat en de groene omgeving brengt ook een ander interessant verschijnsel, insecten en andere "enge" beestjes. Op uw hotelkamer komt u vaak gecko's/kleine hagedissen tegen, die enthousiast de voor ons wat irritante muggen eten. We raden voor Costa Rica zeker aan om een goed anti muggen middel mee te nemen met een hoge DEET factor, verder is het praktisch iets tegen de jeuk mee te nemen mocht u misschien toch een keertje gestoken worden.

Vaccinaties

Het is niet verplicht om voor een reis door Costa Rica allerlei prikken te halen. Er wordt echter geadviseerd om goed beschermd op reis te gaan tegen Difterie, Tetanus, Polio (DTP prik) en hepatitis A (HEP A prik). Verder is er in Costa Rica een beperkt risico op malaria (pillen).

Gele koorts inenting verplicht? steeds meer landen willen graag zien dat u ingeënt bent tegen Gele koorts. De regels veranderen heel snel en daarom raden wij onze klanten aan altijd een bewijs stempel bij zich te dragen dat de vaccinatie gegeven is. 

Als u een reis via ons boekt dan zorgen wij ervoor dat u ruim op tijd uitgebreid geïnformeerd wordt over allerlei handige praktische informatie.

Interessante links

costarica.pagina-informatie.nl: meer informatie over Costa Rica
Reisgids Costa Rica: meer over Costa Rica