pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.com tube300.me

Copán Ruinas in Honduras

Copán Ruinas Honduras

Ruinas Copan in Honduras ligt in het westen van het land, net over de grens met Guatemala. Dit dorpje ligt vlakbij de bekende Maya ruïnes van Copán. Het plaatsje Copán Ruinas ligt op ca. 2 kilometer van de ruïnes. Het is een kleine vriendelijke toeristische plaats met veel restaurantjes en hotelletjes en een uitstekend startpunt voor uw bezoek aan de Copán ruïnes. Copán Ruinas is één van de belangrijkste archeologische sites van de Klassieke Maya beschaving. De sculpturen en hiërogliefen, die vertellen van de geschiedenis van de Maya dynastie van deze stad, zijn heel gedetailleerd en opmerkelijk goed bewaard gebleven. De Maya stad Copán was tussen de 5e eeuw en het jaar 1000 een van de belangrijkste Maya steden in Midden-Amerika met in hoogtijdagen naar schatting 20.000 inwoners. Vandaag is het één van de hoogtepunten op een reis door Honduras en Guatemala!

Copan Honduras Guatemala Rondreis
Copán als onderdeel van uw Guatemala reis

Alhoewel Copan in Honduras ligt, is het eenvoudig te combineren met een reis door Guatemala. Dagelijks bieden we middels een shuttle service transfers aan vanuit Guatemala City of Antigua, maar natuurlijk kunt u bij Selva Travel ook kiezen voor een privé transfer, een afwisselende rit van ongeveer 7 uur door bergachtig landschap. De site is indrukwekkend en interessant maar niet groot, de meeste bezoekers hebben voldoende aan een halve dag.

Er zijn echter ook andere activiteiten mogelijk die een bezoek echt compleet maken. In de omgeving van Copán Ruinas kunt u namelijk mooie wandeltochten maken, ontspannen in hete waterbronnen, vogels spotten, paardrijden door de heuvels (bijv. naar Los Sapos, grote stenen padden, een vruchtbare plek voor de Maya’s) of kleine dorpjes bezoeken met een lokale gids. Er is een mooi museum aan het parque central (Museo de Arqueologia Maya) dat zeker de moeite waard is om te bezoeken. Ook Casa K’inich met interactieve tentoonstellingen voor kinderen is erg leuk en geeft veel inzicht in de geschiedenis en gebruiken van de Maya’s. Alle reizen van Selva Travel zijn maatwerk dus het bezoek kan helemaal worden ingedeeld zoals u zelf wilt.

Copan Honduras Guatemala Rondreis
Bezichtiging van de ruïnes van Copan in Honduras

De grootste reden om Copán Ruinas te bezoeken, zijn natuurlijk de beroemde ruïnes zelf. Deze ruïnes worden ook wel ‘Het Parijs van de Maya’s’ genoemd, wegens de vele details in de kunstige bouwwerken die bewaard zijn gebleven. Een natuurlijk pad leidt u door de jungle naar de grootste Plaza van het complex. In het midden van het grote plein van Copán staat een piramidevormige tempel. Verspreid over het enorme grasveld ziet u hier verschillende stenen bouwwerken. Ze worden met een rieten afdakje beschermd tegen regen en zon.

Deze bouwwerken zijn stèles en vormen de afbeeldingen van Maya-heersers. De stèles stonden vaak voor de tempel die gewijd was aan de betreffende Maya-heerser. De meeste stèles rond de grote Plaza zijn afbeeldingen van Achttien-Konijn, die heerste van 695 tot 738 na Christus. Meer dan duizend jaar geleden woonden er al mensen in Copán. Rond 426 na Christus werd het pas bewoond door de Maya’s.

De Maya-heersers hadden allemaal één ding gemeen: een vreemde naam. Zo hebben Rook-Jaguar, Rook-Aap en Rook-Schelp geheerst over Copán. Rook-Schelp heeft veel in Copán laten bouwen gedurende de 8e eeuw na Christus. Hij heeft onder andere de beroemde hiërogliefentrap laten maken. Deze trap bestaat uit 62 treden en is bedekt met enkele duizenden hiërogliefen die het verhaal over de Copán dynastieën uitbeelden. Bijna de hele trap is gerestaureerd en er hangt tegenwoordig een doek overheen om de afbeeldingen te beschermen.

De trap staat vlakbij het balspeelveld van Copán. Bij de meeste Maya ruïnes in Midden-Amerika zijn balspeelvelden gevonden. Het veld in Copán is gemaakt tijdens de heerschappij van Achttien-Konijn. Twee schuine wanden staan tegenover elkaar. Bovenop prijken de stenen hoofden van papegaaien.Het is niet duidelijk hoe het balspel gespeeld werd in Copán. Bij andere speelvelden zijn bovenop de schuine wanden stenen ringen gevonden, waar de bal doorheen moest. Wat de bedoeling is geweest van de papegaaihoofden is archeologen onduidelijk.

Via een rommelig trappetje, die overwoekerd wordt door planten, klimt u omhoog naar de Akropolis. Bovenop deze berg staat de Tempel van de Inscripties. Aan de achterkant van deze tempel is een groot stenen hoofd te zien van één van de vier Pauahtun-goden. Deze goden droegen volgens de Maya’s de vier hoeken van de hemel. Terwijl u uitkijkt over het complex en de omringende jungle, begrijpt u hoe machtig Rook-Schelp en Achttien-Konijn zich tijdens de Maya-hoogtijdagen gevoeld moeten hebben…