Loading

Praktische Colombia reisinformatie

Paspoort en Reisdocumenten

Een geldig paspoort dat na vertrek 6 maanden geldig is, is vereist. Mensen met een Nederlands paspoort hebben voor Colombia geen visum nodig. Een toeristenkaart wordt kosteloos verstrekt door de luchtvaartmaatschappijen tijdens de vlucht. Deze is 90 dagen geldig.Als u via de Verenigde Staten vliegt dient u uiterlijk 72 uur voor vertrek een "reisautorisatie" aan te vragen. Meer informatie hierover vindt u op de website van de ESTA. Denk erom dat ook kinderen een eigen paspoort moeten hebben.

Is Colombia veilig genoeg voor toeristen

Colombia heeft helaas nog steeds een vrij slecht imago wanneer het gaat om de veiligheid. De realiteit is echter dat de situatie enorm is verbeterd en niet te vergelijken is met de jaren ’80 en ’90. De conflicten spelen zich steeds meer af in bepaalde aanwijsbare gebieden en als u deze gebieden niet aandoet is Colombia een zeer goed te bereizen land. Als deze gebieden en wijken worden gemeden, dan is het reizen in Colombia niet gevaarlijker dan in welk ander land van Latijns Amerika. Deze gebieden zult u dan ook niet terugvinden in onze reizen. Ook de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft weer dat de veiligheidssituatie in Colombia sterk is verbeterd. De nadruk in de media zou veel meer mogen liggen op positieve berichten over de vriendelijke bevolking die een groot respect heeft voor haar medemens en de indrukwekkende natuur en cultuur. Er zijn nog steeds conflict gebieden (zoals de FARC), maar dat speelt zich vooral af in bepaalde gebieden waar het voor toeristen niet interessant is (veelal de grensgebieden). Natuurlijk houden wij deze gebieden goed in de gaten via onze lokale agent. Er kan gesteld worden dat Colombia nog steeds kampt met een negatief imago, maar in werkelijkheid is Colombia een relatief veilig land voor toeristen.

Colombia - Villa de Leyva8.jpgColombia - Tayrona11.jpg

Taal

Er worden 60 talen gesproken in Colombia, maar Spaans is de enige officiële taal. Houdt u er rekening mee dat (nog) relatief weinig Colombianen de Engelse taal machtig zijn.

Tijdsverschil

In Colombia is het gedurende de Nederlandse zomertijd 7 uur vroeger dan in Nederland. Tijdens onze wintertijd is het in Colombia 6 uur vroeger.

Beste reistijd

Het klimaat in Colombia wordt voor een groot deel bepaald door de hoogte. In de bergen is het koeler, zo ligt de temperatuur in Bogota gemiddeld rond de 20°C. Aan de Caribische kust kan het heel warm worden, met gemiddelden tussen de 30 en 35°C. Deze kust is wat droger dan de Pacifische westkust die veel regen kent. Colombia is in alle maanden van het jaar te bereizen. Door de ligging nabij de evenaar is de temperatuur het gehele jaar constant en niet afhankelijk van seizoenen maar van de hoogte waarop u zich bevindt. Over het algemeen is de beste tijd om Colombia te bezoeken de periode van december t/m februari en juni t/m augustus, waarin gemiddeld genomen de minste regen valt. Voor enkele gebieden gelden speciale seizoenen, zoals in de Amazone. Het regent hier het gehele jaar door, maar het echte regenseizoen loopt van januari tot en met juni, het droge seizoen loopt van juli tot en met december. Beide seizoenen hebben echter hun eigen voor- en nadelen. Aan de Pacifische kust is regent het bijna het gehele jaar door, van midden juni/juli tot en met oktober is het walvisseizoen en bevinden migrerende walvissen zich in de kustwateren en er valt dan iets minder regen.

Valuta en betalen

De munteenheid is de Colombiaanse Peso (COP). Wij adviseren het om altijd voldoende contant geld op zak te hebben. In Colombia zijn er in de grotere steden diverse mogelijkheden om te pinnen met een internationale pinpas (ATM’s). Als u afreist naar afgelegen gebieden, zorg er dan voor dat u de dagen daarvoor genoeg geld opneemt. Ook is het op veel plaatsen mogelijk om met uw creditkaart te betalen, Visa of Mastercard zijn de meest geaccepteerde creditcards. Een creditcard kan vaak gebruikt worden in de duurdere hotels, restaurants en winkelcentra. Een andere manier is om contant geld (USD of EUR) te wisselen.

Colombia - Santa Marta.jpgColombia - Villa de Leyva7.jpg

Elektriciteit

Het standaardvoltage in Colombia is 110 volt. Dit is gelijk aan het Amerikaanse systeem. Voor uw elektrische apparatuur heeft u dus een verloopstekker nodig. Het is aan te raden deze stekker vanuit Nederland mee te nemen.

Gezondheid

Er zijn geen vaccinaties verplicht voor een reis naar Colombia. Informeer bij de plaatselijke GGD naar de nodige inentingen. Bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering staan actuele adviezen per land. Vaccinaties tegen hepatitis A en DTP (difterie, tetanus en polio) worden sterk aangeraden wanneer u naar Colombia gaat, ongeacht de duur van uw verblijf. Bij een verblijf langer dan drie maanden wordt het ook geadviseerd om een vaccinatie te halen tegen buiktyfus, hepatitis B en rabiës. Verder komt in Colombia malaria voor. Hier kunt u pillen voor slikken, welk soort antimalariapil u het beste kunt nemen, afhankelijk van de plek en duur van uw verblijf. Bespreek dit bij uw vaccinatiekliniek. Ook komt er dengue voor in Colombia. Deze ziekte wordt net als malaria overgedragen via muggen. Uw Colombia reis zal hoogstwaarschijnlijk starten in Bogotá. Houdt u er rekening mee dat Bogotá op 2.600 meter hoogte (na La Paz en Quito) een van de drie hoogst gelegen hoofdsteden van Zuid-Amerika is. Het lage zuurstofgehalte in de lucht kan de eerste dag leiden tot duizeligheid, hoofdpijn en slapeloosheid. Veel mensen hebben nergens last van, maar mocht u klachten hebben de eerste dagen dan is het is aan te raden rustig aan te doen en veel water te drinken.

Gele koorts inenting verplicht? steeds meer landen willen graag zien dat u ingeënt bent tegen Gele koorts. De regels veranderen heel snel en daarom raden wij onze klanten aan altijd een bewijs stempel bij zich te dragen dat de vaccinatie gegeven is. 

Mailen en telefoneren

In Colombia zijn er voldoende internetcafé's te vinden om met het thuisfront te communiceren. Ook wifi is op veel plaatsen beschikbaar. Op straat zijn er vaak mensen te vinden die zogenaamd 'minuten' verkopen. Dat houdt in dat u van een mobiele telefoon gebruik kunt maken op straat, en betaalt voor het totale aantal minuten wat u gesproken heeft. De kosten zijn ongeveer 500 peso's per minuut. De meeste hotels bieden ook internetservice.

Interessante links

Reisgids Colombia: meer over Colombia