Loading

Hoogtepunten van Colombia

Bogotá

De hoofdstad van Colombia ligt op een hoogte van 2600 meter boven zeeniveau waardoor het er redelijk koel is. Ondanks dat Bogotá een grote moderne stad is, heeft het zijn koloniale verleden zeker niet verloren. In de wijk la Candelaria kunt u heerlijk ronddwalen door oude kleine straatjes met typische huizen met binnenplaatsen. Het wegennetwerk is opgezet in het schaakbordpatroon wat de stad erg overzichtelijk maakt en u zult dan ook niet snel verdwalen. Het openbaar vervoer is erg goed georganiseerd en met bus of tram kunt u met de zogenaamde Transmilenio de hele stad verkennen. Bovendien is iedere zondag autovrije dag en kunt u dus het best met de fiets de stad bezoeken. Voor een mooi uitzicht over de stad kunt u lopen naar de kerk van Montserrate, een pelgrimsoord waar de "Santa Cristo Caído"bewonderd en geëerd kan worden. Een aantal musea dat u zeker niet mag missen in Bogotá zijn het Museo del Oro en het Botero museum. De eerste is uniek in zijn soort, dankzij de schat aan gouden objecten uit de koloniale tijd die hier tentoongesteld is. In het Botero museum vindt u de onmiskenbare schilderijen van dikke mannen en vrouwen van de beroemde schilder die u overal zult tegenkomen in Colombia.

Colombia - Bogota1.jpgColombia - Vlinder.jpg

De Andes

De meeste Colombianen leven in de Andes en de steden Bogota, Medellin en Cali zijn dan ook de grootste steden van het land. Vanuit Bogotá kunt u uitstapjes maken naar de zoutkathedraal van Zipaquira, Villa de Leyva en Puente de Boyacá. Er is veel strijd gevoerd tegen de Spanjaarden in dit gebied en de gedenkstenen herinneren hieraan. De koloniale geschiedenis wordt ook duidelijk door de kleurrijke dorpen en huizen. Het Plaza Mayor van Villa de Leyva is het grootste centrale plein van Latijns Amerika. De plaats is door de Colombiaanse overheid uitgeroepen tot nationaal monument om het koloniale verleden te bewaren. Villa de Leyva is ook voor Colombianen een beroemde weekend- of dagtochtbestemming.

Medellín

Medellín wordt ook wel de stad van de eeuwige lente genoemd. Deze naam heeft de stad te danken aan haar aangename klimaat die het tot een perfecte vakantiebestemming maakt. Medellí is gelegen in het noordwesten van Colombia en is met haar 2,4 miljoen inwoners de twee na grootste stad van het land. De stad ligt op een hoogte van 1.538 meter in een vallei en is omringd door bergen. De stad wordt doorsneden door de rivier de Medellin, die naar het noorden stroomt. Medellin is een moderne en bruisende stad maar blijft toch trouw aan haar regionale kenmerken, zoals de typische Paisa-architectuur. De natuurlijke omgeving is prachtig. Er zijn in de stad vele goede restaurants, winkelcentra, hotels en populaire musea te vinden. Ook de grootste collectie van de Colombiaanse schilder en beeldhouder Fernando Botero wordt hier tentoongesteld. De trots van Medellin is de kabelbaan. Vanaf deze kabelbaan heeft u een prachtig overzicht over de hele stad.

Colombia - Zona Cafatera4.jpgColombia - Medellin3.jpg

Zona Cafetera (koffiedriehoek)

De Colombiaanse koffie is natuurlijk wereldwijd bekend en afkomstig uit een fantastisch mooi gebied. De koffieregio wordt ook wel MAM genoemd, naar de 3 plaatsen die de beste koffie produceren: Medellín – Armenia – Manizales. Sinds het begin de 19de eeuw wordt de koffie hier geproduceerd en vandaag de dag behoort de Colombiaanse koffie tot de beste ter wereld. Het Nationaal Park Los Nevados ligt op een steenworp afstand van Manizales en Pereira. Hier is voor buitensporters genoeg te doen. Trekkings van een dag vanuit Manizales of meerdaagse tochten zijn goed te organiseren.

Los Llanos

Los Llanos betekent het vlakke oosten; een uitstekende omschrijving van een landschap dat zich kenmerkt door uitgestrekte vlaktes. De vele rivieren die in het Andesgebergte zijn oorsprong vinden lopen door deze regio richting de Caribische Zee. De belangrijkste rivier is de Orinoco en deze rivier vormt tevens de grens tussen Colombia en Venezuela. De rivieren in deze regio lenen zich uitstekend om op te varen. Ook vormen deze rivieren op veel plekken meren met een grote diversiteit aan flora en fauna. Wandelingen, meerdaagse trekkings en kamperen in de jungle, paardrijdtochten, boottochten en vissen op de rivieren en meren en de enorme savanne met zijn wilde dieren zijn voor de echte avonturier redenen genoeg om diep Los Llanos in te trekken. Ook de prachtige zonsondergang, de gastvrije mensen, het heerlijke eten (vlees gegrild op haardvuur), de muziek (Musica Llanera) en het plattelandsleven kunnen worden aangemerkt als echte hoogtepunten.

Colombia - Amazone1.jpgColombia - South Pacific2.jpg

Pacifische kust

De Pacifische kust wordt gezien als één van de meest vochtige regio’s ter wereld. Het vochtige klimaat brengt een enorm grote biodiversiteit met zich mee. Het noordelijke deel kenmerkt zich door jungle waarvan grote stukken nog steeds niet ontdekt zijn. De jungle bedekt de bergen die de oceaan inlopen en prachtige baaien en inhammen vormen. Het contrast tussen jungle en zee is indrukwekkend. Verder naar het zuiden wordt het vlakker en stromen er vele rivieren met groot ‘caudal’ de regio door. Een gebied met vele kliffen en stranden die worden omringd door mangroves. Ook is in de regio rondom het slaperige dorpje Nuqui de perfecte bestemming om walvissen te spotten (vanaf juni t/m oktober). Verder is aan de Pacifische kust het leefgebied van een speciaal soort zeeschildpad, deze schildpadden tref je in het juiste seizoen op het strand aan waar ze hun eieren achterlaten. De Pacifische kust kent naast een rijke biodiversiteit ook een grote variëteit aan culturen, het resultaat van een lange geschiedenis met vele hoofdstukken. Hoewel de Afro-Colombiaanse cultuur in de stad Chico overheerst, zijn er ook afstammelingen van verschillende Indiaanse volkeren zoals de Guambianos en de Paeces uit Cauca te vinden. Al deze culturen vormen een interessante mengelmoes van mensen die dat tot uiting laten komen in dans, muziek en eten. Ook deze regio is uitstekend geschikt om te duiken, surfen, te wandelen door de jungle en andere eco-activiteiten te ondernemen. Het is een prachtige plek om te genieten van de maagdelijke natuur en kennis te maken met oude tradities.

Caribische kust

In het hoge noorden vindt u de mooie stranden en ook veel cultuur in de koloniale stad Cartagena de Indios. Deze ommuurde stad staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en is zeker de moeite van een bezoek waard. De typisch Colombiaanse muziek de Vallenato komt hiervandaan en u zult merken dat de sfeer en de mensen hier totaal anders zijn dan in het berggebied in het zuiden. Er is veel muziek op straat en de mensen dansen en zingen veel. Ook het uiterlijk van de mensen is anders, aangezien hier door de slavernij veel zogenaamde mulatos leven, een mix tussen Spanjaarden, Mestizos en Afrikanen. Santa Marta is ook een favoriete vakantiebestemming voor Colombianen. De stranden zijn heerlijk en het Nationaal Park Tayrona is dichtbij. Parque Nacional Tayrona is een schitterend natuurpark dat gelegen is aan zee. Het kenmerkt zich door uitgestrekte zandstranden, een tropisch regenwoud, groene bergen en heuvels, de rust en de grote biodiversiteit (56 bedreigde diersoorten). Park Tayrona kenmerkt zich door mooie mangroves, verlaten stranden, koraalriffen, een subtropische jungle, bergen en een grote biodiversiteit.

Colombia - Cartagena8.jpgColombia - San Agustin1.jpg

San Agustin

Naast Ciudad Perdida in het noorden van Colombia zijn er in het zuiden ook een aantal opgravingen te vinden van bevolkingsgroepen die het land voor de kolonisatie bewoonden. Een van de mooiste en bekendste hiervan is San Agustin. Het gebied was al verlaten voor de Spaanse verovering en er is nog steeds weinig bekend over de San Agustin-Indianen.

Amazone

Het Amazonegebied beslaat circa 40% van het landoppervlak van Colombia en is tevens het dunst bevolkte gebied van het land. Speciaal aan deze regio is dat er nog veel indianen leven volgens traditionele leefwijze in harmonie met de natuur. In het uiterste zuiden bij de grens met Brazilie en Peru vindt u het plaatsje Leticia, de uitvalsbasis voor een tour naar de Colombiaanse jungle. Veel vogels, alligators, slangen en de roze zoetwaterdolfijnen behoren tot de bezienswaardigheden. Een tocht over de Amazone-rivier, een bezoek aan het Lago Tarapoto (bekend om de grote hoeveelheid dolfijnen die hier leven en regelmatig met de boot meezwemmen) en aan verschillende indianengemeenschappen maken een verblijf in de jungle onvergetelijk.

Providencia & San Andrés eilanden

De prachtige Caribische eilanden San Andrés, Providencia en Santa Catalina liggen ten noordwesten van het vasteland van Colombia liggen. De eilanden liggen diep in het Caribische gebied; 800 km van Cartagena en 290 km van Nicaragua. San Andrés ligt het meest zuidelijk, iets noordelijker bevindt zich Providencia met het kleine eiland Santa Catalina. De eilanden liggen op korte afstand vliegen van elkaar, maar de ambiance de eilanden zijn een wereld van verschil. San Andrés is meer toeristisch met grote hotels, winkels en nachtclubs. De stranden zijn goed en er zijn goede duik- en snorkelmogelijkheden. Providencia is kleiner en nog niet ontdekt door massatoerisme. Er zijn geweldig goede duiklocaties op Providencia. Providencia is alleen te bereiken via San Andrés met vluchten vanuit Cartagena, Bogotá, Medellín, Cali of Barranquilla.
TIP: voor  interessante informatie over de San Andrés eilanden zie San Andrés.

Colombia - Amazone3.jpgColombia - San Adres Providencia5.jpg