Loading

Berg gorilla tracking in Oeganda en Rwanda

Selva Travel is als één van de echte specialisten in Oeganda en Rwanda natuurlijk nauw betrokken bij de berggorilla’s. Middels ons agentschap in Kampala hebben we directe toegang tot de benodigde gorilla tracking permits, die we bij boeking ook gelijk aanschaffen.

Er zijn nog slechts zo’n 650 berggorilla’s, waarvan de meerderheid leeft in de Virunga Moutains, een gebied dat zowel Rwanda, Uganda als de Democratische Republiek Congo omvat. Een kleiner aantal leeft in Bwindi Impenetrable Forest in Oeganda. De meeste berggorilla’s leven diep in de jungle en zijn vrijwel onbereikbaar voor mensen, echter een aantal kunnen wel degelijk worden bereikt en bezocht worden onder het strikte toezicht van park scouts.

Oeganda - berggorilla2.jpgOeganda - berggorilla1.jpg

Waar zijn berggorilla’s te zien in Rwanda

Rwanda is een kleiner land dan Oeganda en leent zich uitstekend voor een gorilla tracking, ook in combinatie met een safari in Tanzania. Het Volcanoes National Park ligt op slechts twee uur rijden van de hoofdstad Kigali, een prima asfaltweg. Voor een gorilla tracking in Rwanda adviseren wij een verblijf van drie nachten maar ook met twee nachten is het al prima in te passen in uw reis.

Rwanda heeft meer dan twee maal het aantal te bezoeken berggorilla’s dan Oeganda en er zijn dus ook meer gorilla permits beschikbaar. In de gevallen dat er in Oeganda geen permits meer beschikbaar zijn kunnen we voor uw bezoek dan ook eenvoudig uitwijken naar Rwanda, vanuit Oeganda kunnen we namelijk ook de tracking in Rwanda organiseren.

Er zijn momenteel zeven gorilla groepen die bezocht kunnen worden in Rwanda, de Susa, Sabinyo, Amahoro, Umubano, Hirwa, Kwitonda en Group Thirteen. Elke groep varieert in aantal, tussen de 9 en 39 gorilla’s, allen met minimaal één (altijd zeer indrukwekkende!) Silverback mannetje. Van de groepen zijn er een aantal die meestal verblijven in het gebied tussen Mount Sabyinyo en Mount Gahinga, wat op zo’n twee uur lopen is van de park ingang.

Het is in Rwanda niet mogelijk om voor een specifieke gorilla groep een permit te kopen maar de kans op een kortere wandeling is in Rwanda groter dan in Oeganda, waar het terrein vaak ruiger is en de afstanden vaak langer zijn. Er kan echter niets worden gegarandeerd en voor u het weet bent u bezig met een gorilla tracking naar de Susa, de groep die ook bestudeerd is door Diane Fossey en gevonden kan worden op de flanken van Mount Visoke, een hike van maar liefst vijf uur.

Oeganda - berggorilla3.jpgOeganda - berggorilla4.jpg

Waar zijn berggorilla’s te zien in Oeganda

De plaats voor een gorilla tracking in Oeganda is in het zuid-westen, een forse afstand van de hoofdstad Kampala. De gorilla tracking is dan ook in onze reizen vaak onderdeel en een langere reis door Oeganda. De meeste van onze klanten gaan de tracking doen bij Bwindi Impenetrable Forest, waar vier groepen zijn, variërend tussen de 10 en 20 berggorilla’s, allen met één of zelfs twee Silverbacks. De groepen in Bwindi zijn Mubare, Habinyanja, Rushegura and Nkuringo en dit zijn ook de groepen die Selva Travel bezoekt. Ook is het mogelijk om berggorilla’s te bezoeken in Mgahinga National Park maar veelal geven we de voorkeur aan Bwindi omdat de gorilla’s in Mgahinga vaak de Rwandese grens oversteken.

Het terrein is Bwindi kan best lastig te bewandelen zijn, zeker als het geregend heeft, wat veel modder en glibberen tot gevolg heeft. De trek start veelal bovenop de heuvels waarna er naar beneden de vallei in wordt afgedaald richting de gorilla’s.

Oeganda - berggorilla.jpgOeganda - berggorilla5.jpg

Veel gestelde vragen of de gorilla tracking

Is een gorilla permit gegarandeerd?

Ja, op moment van boeking schaffen wij gelijk de permit aan. Mochten deze niet meer beschikbaar zijn dan kan er vaak worden uitgeweken naar een andere groep (b.v. in Rwanda, waar de permit haast altijd wel beschikbaar is). Erg belangrijk is wel dat u op tijd de reis boekt. Zeker in het hoogseizoen ofwel juli, augustus, september, december en januari is het belangrijk dat u tijdig boekt (denk aan 4 tot 5 maanden voor vertrek).

Hoe fit moet ik zijn om de tracking te kunnen doen?

Een goede lichamelijke gesteldheid is het belangrijkste, een beetje conditie en bovenal doorzettingsvermogen en een positief karakter maken de tracking nog leuker. Besef dat u regelmatig op paden loopt maar door de modder in de jungle via een weg die ter plaatse gecreëerd wordt met een machete.

Wat is de beste tijd om een gorilla tracking te doen in Rwanda of Oeganda?

De gorilla’s kunnen het hele jaar bezocht worden en door het klimaat kan het ook elke dag regenen, er is dus niet echt een beste periode. April en mei hebben de meeste neerslag dus deze maanden zijn niet ideaal maar het is dan ook rustiger.

Is het gegarandeerd dat de gorilla’s worden gezien?

Een 100% garantie is er nooit maar het komt hoogst zelden voor (wij of onze klanten hebben het nog nooit meegemaakt). Trackers vertrekken vroeg in de morgen en gaan op zoek naar de gorilla’s. Als ze de betreffende groep gevonden hebben sturen ze de GPS coördinaten door aan de park headquarters, dus op het moment dat uw tracking start of net onderweg is, is het vaak al bekend waar er heen gelopen moet worden. De permit geeft een toestemming om exact één uur bij de groep te verblijven, dit mag niet langer om de berggorilla’s niet te verstoren.

Is er een minimum of maximum leeftijd van toepassing?

Ja, de minimale leeftijd is 16 jaar, dit geldt voor zowel Rwanda als Oeganda. Er is geen maximale leeftijd van toepassing.

Is een permit echt nodig en wat kost deze?

Ja, zonder gorilla permit mag u het park niet in. De permits schaffen wij gelijk voor u aan op moment van boeking. Het is niet voordelig, in Oeganda kost de permit USD 600 per persoon (in het laagseizoen USD 450 per persoon) en in Rwanda is het een vast bedrag van USD 1.500 per persoon. Het geld vloeit overigens rechtstreeks terug naar de natuurbescherming, anti-stroopmaatregelen en educatie van lokale bevolking.

Zijn er regels bij het verblijf bij de berggorilla’s?

Ja, absoluut. Het allerbelangrijkste is dat we met z’n allen de gorilla’s beschermen, wij komen op bezoek in hun leefgebied. Zo is lichamelijke gezondheid belangrijk, u zult vaak zeer dicht bij de gorilla’s komen en het overbrengen van een griepje kan desastreuze gevolgen hebben. Bij aanvang van de tracking krijgt u verder instructies want alhoewel de berggorilla’s enorm vreedzame dieren zijn wat algemene regels beter voor de gorilla’s en ook voor u, een Silverback laten schrikken is ook weer niet het beste idee. Enige regels zijn: fluister onderling (geen luide stemmen), geen flits gebruiken op de camera, niet rechtstreeks wijzen en blijf ten alle tijden rustig. U zult zien dat de gorilla’s enorm nieuwsgierig zijn (zeker de kleintjes) en het gebeurt regelmatig dat ze vlak bij u komen om eens goed te bekijken wie er op bezoek is!