Loading

Hoogtepunten van Belize

Belmopan

De hoofdstad van Belize is Belmopan met ca. 40.000 inwoners. Belmopan werd gesticht in 1970 nadat Belize City grotendeels verwoest was door de orkaan Hattie.

Belize City

Belize City is een stad met een mix mensen van over ter wereld vandaan en de stad is het epicentrum van de zakenwereld. De stad nodigt uit voor een leuke wandeling terwijl u in contact komt met de cultuur, de historische centra en de koloniale architectuur. Voor iedereen die uit een hectische drukke omgeving komt is Belize City even wennen, hier gaat alles in een zalig rustig tempo. Belize City wordt geacht gebouwd te zijn op een fundament van rum flessen, schroothout en koraal nauwelijks een paar centimeter boven de zeespiegel. Elk jaar geeft de stad weer grond prijs aan de oprukkende Caribische zee. Daarnaast heeft de stad zijn portie natuurrampen ook wel gehad. Dit gezegd hebbende moeten de inwoners geroemd worden om hun doorzettingsvermogen en hardnekkigheid waarmee ze hun commerciële en sociale centrum onderhouden, opgericht als zodanig in de vroege 1700 door de boekanier Baymen van St. George's Caye. De stad is ruwweg verdeeld in Noord en Zuid deel, verbonden door een draaibrug over de monding van Haulover Creek. Hier ontmoet de Belize Rivier de Caribische Zee. De oude brug is de enige nog werkende en handbediende draaibrug in de wereld en twee keer per dag gaat de brug open. De avond opening om half 6 is super leuk om te zien omdat het een bijzondere chaos veroorzaakt aan beide kanten van de rivier, terwijl de boten op hun gemak verder varen. Aan de noordzijde is een relatief grote Marine Terminal. Hiervandaan kunt u een boot nemen naar de eilandjes voor de kust. In hetzelfde gebouw is het kust en maritieme museum gevestigd. Aan de zuidzijde bij Albert Street is het commerciële centrum gelegen met banken, winkels en restaurants. De eilandjes rond Belize City zijn absoluut een voor de hand liggende keuze voor oceaan avonturen. Hier vindt u in overvloed mogelijkheden om te snorkelen en te duiken. Er zijn vier eilanden die lijken neergeploft op het koraalrif en liggen direct tegenover Belize City, Sergeant Caye, Goff's Caye Engelse Caye en Rendez-vous Caye. Witte zand stranden, palmbomen en de nabijheid van het Barrier Rif maken deze eilanden de ideale plek voor dagje duiken of snorkelen. 

Toldeo en Punta Gorda

De provincie Toldeo is een unieke provincie met een culturele mix van Mopan Maya and Kek’chi boeren te samen met een donkere Garifuna bevolking en de creoolse mensen. Het landschap is een combinatie van landbouw, regenwoud, grotten systemen en natuurlijk de zee. Toledo staat bekend om het cacoa festival (in mei), de vele historische Maya sites, de mogelijkheid om kennis te maken met de huidige cultuur van de Maya’s en de wilde dieren in de uitgestrekte jungle.

Punta Gorda vormt als het ware de hoofdstad van de provincie, al is het zeker niet een grote stad. Het stadje is qua bevolking de provincie in het klein, u ziet een kleurrijke mix van de bevolking van Toledo. Er zijn een aantal knusse restaurantjes en hier heeft u de mogelijkheid om leuke excursies te boeken.

Belize - Manakin vogel.jpgBelize - markt Punta Gorda.jpg

Ambergris Caye

Voor de 280 kilometer lange kust liggen koraalriffen en meer dan 200 zogenaamde "cays", uit koraal bestaande zandige palmeneilandjes. Ambergris Caye is de grootste en is 40 km lang en maximaal 7,2 kilometer breed. Direct naast deze caye is een gigantisch Barrier Rif gelegen, dus een super plek voor duikliefhebbers. Daarnaast is dit ook een heel goede plek om met walvishaaien kennis te maken in het water. Als u niet van duiken houdt dan biedt dit eiland een prachtig strand voor een dutje en u kunt heerlijk roddelen met de lokale mensen.
Het rif bij Ambergris Caye heet Hol Chan en is een onderwaternatuurpark. Hier mag niet gevist worden en het rif wordt streng bewaakt. Hierdoor is het aantal vissen merkbaar groter dan op andere locaties. Onderwater ziet u verpleegsterhaaien, grijze haaien, roggen en een grote variatie aan kleurrijke vissen.

Grotten en de Blue Hole

Bijzonder zijn de vele grotten en grotsystemen. Sinds de jaren zestig van de 20e eeuw worden ze in kaart gebracht en onderzocht. Op dit moment zijn er meer dan 300 onderzocht en meer dan 150 kilometer onderaardse gangen zijn in kaart gebracht, o.a. de Cebada en Petroglyph grotten, twee van de grootste grotten ter wereld. Grotten zijn in het hele land te vinden maar het meest in het zuiden en westen van Belize. Voor de kust liggen ook nog onderwatergrotten, o.a. de Blue Hole en de Giant Cave, een van de langste onderwatergrotten ter wereld. Al deze grotten speelden een belangrijke rol in de Maya-mythologie.
Blue Hole: dit is één van de beroemdste duiklocaties van Belize. Dit cirkelvormige gat ligt in het midden van het Lighthouse Reef. Met een diepte van 125 meter en een diameter van 300 meter is het enorm. Duiken in de Blue Hole is niet voor iedereen weggelegd. Door de enorme diepte is het een gevaarlijke duik. Diep onder u zwemmen de zeldzame en gevaarlijke hamerhaaien met hun kenmerkende hamervormige neuzen.

San Ignacio

San Ignacio ligt ongeveer 35 kilometer van hoofdstad Belmopan en dichtbij de grens met Guatemala. San Ignacio is de belangrijkste stad van het Cayo district. Het zal daarom niet verrassen dat de tweede naam Cayo is. San Ignacio ligt aan de Macal rivier. Aan de andere kant ligt het plaatsje Santa Elena, wat sinds een paar jaar deel uitmaakt van San Ignacio. Samen telt het 20.000 inwoners. e stad San Ignacio is vooral een goed plek om uitstapjes te maken naar omliggende gebieden.
U kunt een wandeling maken naar Cahal Pech. Cahal Pech is een kleine ruïne van een paleis voor de Maya-elite. Het is de oudste Maya-plaats in Belize. Al voor 1500 voor Christus woonden de Maya’s hier. Een bijzondere manier om een unieke grot te verkennen is dmv cave tubbing. U laat uw zelf hangend in een grote band afdrijven door diverse grotten. Één van de meest onschatbare grotten is die van Actun Tunichil Muknal, de rustplaats van het kristallen meisje. In de grot ziet u prachtige kalksteen formaties, oude Maya schedels en artefacten.

Lamanaï Ruïnes

Lamanaï bevat vele tempels die bijna 3000 jaar dienst hebben gedaan voor ceremonies. De Maya’s woonden al sinds 1500 voor Christus in Lamanaï. De stad is een van de weinige plekken in Midden-Amerika waar de Maya’s nog steeds woonden toen de Spanjaarden kwamen in de 16e eeuw. En zelfs toen konden de Spaanse veroveraars de Mayabevolking niet verdrijven. Lamanaï betekent in het Maya ondergedompelde krokodil. De stad werd zo genoemd om de vele krokodillen in de nabijgelegen rivier, Río Nueve, te vereren. Deze krokodillen zijn er nu nog steeds, maar vereerd worden ze helaas niet meer. U kunt hier per boot het gebied verkennen.

Palencia

Placencia ligt op het puntje van een lang en smal schiereiland. Dit schiereiland deelt de Caribische Zee en mangrove lagune Placencia in tweeën. In het stadje is haventje waar vele bootjes liggen, er zijn diverse tour bedrijven en er is een ruime keuze aan duikscholen. De lokale bevolking is trots dat dit waarschijnlijk één van de oudste nederzettingen is dat vanaf 1600 continue bewoond is. Voordat het toerisme kwam was Placencia voornamelijk een vissersdorp. Veel van de vissers zijn uitstekende lokale gidsen geworden en gaan nu op jacht met de bezoekers, zonder lijnen en harpoenen maar met verrekijkers en duikuitrusting. Palencia is een ideale bestemming voor een weekje heerlijk genieten van zon, zee en strand. U vindt hier prachtige zand stranden, zo gestolen uit de mooiste brochures. De zee biedt een tal van super leuke activiteiten, boottochten, vissen, snorkelen en duiken is hier fenomenaal. 

Belize - Belize City.jpgBelize - Howler Monkey.jpg

Maya cultuur en ruïnes

Belize was eens het land van één van de grootste beschavingen uit de oudheid en wordt beschouwd als het centrum van de Maya-beschaving in de klassieke periode. Heden te dagen kunt u de historische Maya sites bezoeken en meer leren over het leven van de oude Maya’s. De Maya’s kwamen naar Belize rond 1500 v.C. en kwam echt tot bloei tussen 250 en 950 n.C. Er wordt gedacht dat er in die tijd wel 1 miljoen mensen in Belize leefde. Eigenlijk weten we nog maar weinig over de oude Maya’s.
Actun Tunichil Muknal, deze jungle grot in het Tapir Mountain Nature Reserve is ontdekt in 1989. Vanaf San Ignacio is deze archeologische vindplaats te bereiken, uurtje met de auto en een uurtje lopen door de jungle en kleine riviertjes. U arriveert bij de Actun Tunichil Muknal of "ATM" grot. Als u de grot wel bewonderen dan moet u een stukje zwemmen en door het water waden. Een andere manier is dmv cave tubbing. In de grot is een skelet van een 18 jarig Maya meisje gevonden. Men denkt dat ze met geweld om het leven is gekomen en daarna in de grot is gegooid. Hier heeft ze vermoedelijk 1800 jaar gelegen.
Altun Ha, archeologen zijn van mening dat rockstone vijver, de letterlijke vertaling voor Altun Ha, ongeveer vanaf 250 v.C. is ontstaan. Het was een belangrijke handelscentrum en er woonde zo’n 10.000 Maya’s in en rondom de stad. De site ligt op ongeveer een uurtje rijden van Belize City. De stad heeft 2 grote pleinen met daaromheen grote gebouwen en tempels. De beste manier om deze site te verkennen is met een gids.
Cajal Pech, deze site is eenvoudig te bezoeken en ligt op een korte wandeling van het tegenwoordige Cajal Pech, vlakbij San Ignacio. Cajal Pech was een ceremonieel centrum en heeft tempels en paleizen. De site geeft u een spectaculair over San Ignazio en de Belize Vallei.
Caracol, is de grootste archeologische site van de Maya's in Belize. In 650 n.C. was de stad al uitgegroeid rondom een straal van 10 km. rond het epicentrum. Een interessant idee is dat Caracol een groter oppervlakte had dan het huidige Belize City en zeker 2 keer zoveel inwoners had. Om alle inwoners te voeden was er een uitgebreid netwerk van akkers aangelegd, modern en heel functioneel. Caracol is ook bekend om hun kracht in de strijd en zij vochten met de Maya’s van bijvoorbeeld Tikal (Guatemala). Voor meer informatie over Caracol kunt u hier verder klikken. 

Belize - Howler Monkeys.jpgBelize - Tropic Air.jpg